Nederlands EuroSkillsteam succesvol met 24 medailles

Aan talent heeft Nederland blijkbaar geen gebrek. Met liefst tien gouden medailles, acht zilveren en zes bronzen heeft het Nederlandse EuroSkillsteam een groot deel van de Europese concurrentie het nakijken gegeven. De Oranje vakkampioenen wisten, aangemoedigd door veel supporters, daarnaast 23 keer een medaillon of excellence in de wacht te slepen.

De gouden plakken gingen naar Leonie Meerkerk en Simone de Meijere (etaleren), Richard Grootjans (CAD tekenen), Robin van Wijngaarden (CNC Techniek) en Anne de Bruijne (schoonmaken). Daarnaast won Anne met Brian Timmerman goud voor het beste schoonmaakteam. Ook het installatieteam bestaande uit Jeroen Hoogstraten, Klaas Brakke en Hans Verhoeven heeft goud gescoord. Het beste resultaat van Nederland werd met een uitzonderlijke hoge score neergezet door technicus Richard Grootjans.

Leren omgaan met druk

 In Spa Francorchamps gaat het om de hoogste Europese eer. Dat zorgt voor extra druk. Alleen al daarvoor zijn het leerzame dagen. Je leert hier omgaan met spanning en druk. De lat ligt wel wat hoger dan ik gewend ben van de Nederlandse voorronden, zegt Robin van Wijngaarden, die op dat moment nog geen idee heeft of hij in de prijzen gaat vallen. De tweede dag is goed gegaan. En zaterdagochtend ook. De CNC frezer gaat uiteindelijk met goud naar huis. Net als Richard Grootjans (CAD-tekenen). Als team manufacturing winnen ze zilver. Het zijn wel lange dagen voor de jonge vakmensen. Voor mijn gevoel ben ik al twee weken bezig, zegt Robin, een half uurtje voordat hij aan zijn laatste opdracht begint. Zolang je bezig bent merk je dat niet, maar in de bus naar het hotel voel je je versleten.

Leren van anderen

Ook Leo Coppens en Ruud Rooijakkers, die meedoen in de categorie Mobiele Robotica, vinden het evenement erg leerzaam. Ondanks de tegenslag op de eerste dag – een hardwarefout in de robotarm en we hadden last van invallend zonlicht – vinden ze EuroSkills superleuk. Leo: Je leert met tegenslagen omgaan. Ook leer je veel doordat je in het Engels met de experts moet communiceren. En die supporters geven je een flinke energieboost. Uiteindelijk moeten de jonge vakmensen het zelf doen. De jury is streng. De regels onverbiddelijk. Als ze met hun opdracht bezig zijn, hebben de deelnemers alleen daar nog oog voor. Ik vind het leuk te zien hoe iedereen op een andere manier werkt. Dat internationale zorgt wel voor een apart gevoel, merkt Hans Verhoeven op. Leo en Ruud weten ondanks de pech op de eerste dag de zilveren medaille in de wacht te slepen.

Beroepenmanifestatie

De Belgische organisatie heeft het evenement aangegrepen om er een ware beroepenmanifestatie van te maken. In CurioCity, ondergebracht in de paddock van het racecircuit, kunnen kinderen zelf ervaren wat een beroep inhoudt. Bij Festo zien ze hoe bewegingen tot stand komen. Bij Lincoln Welding mogen ze met de virtuele lastoorts zelf een keer lassen. Overal mogen kinderen zelf aan de slag. Zo valt er voor iedereen iets te ontdekken, waar zowel de Belgische als Duitse scholen gretig gebruik van hebben gemaakt.

Verspreid over de drie dagen zijn meer dan 40.000 bezoekers geweest. Bij Skills Nederland vindt men CurioCity wel eens goed idee dat wellicht navolging gaat krijgen in Nederland. Het programma zat overvol met Belgische scholen, daarom hebben we dit keer geen Nederlands programma voor scholen georganiseerd, zegt Muriel Mariman van Skills Netherlands. In de toekomst dus wellicht wel. Want uiteindelijk gaat het om de toekomst van vakmanschap. En die heb jezelf in de hand, wordt de bezoeker bij het verlaten van het complex nog eens duidelijk gemaakt.

Aan de slag

Voor de Nederlande kampioenen – en ook de niet winnaars – was het dinsdag weer business as usual. Aan de slag bij hun baas. Eerst het busje ophalen en dan weer werken, lacht Hans Verhoeven. Ik hoop wel mijn gereedschap snel terug te krijgen uit Spa. Dat heb ik al drie weken moeten missen en dat is niet gemakkelijk.

Bekijk hier alle uitslagen