Jos Kleiboer, Metaalunie: Solide Regeerakkoord, jammer van WW-premiestijging

De Metaalunie is voorzichtig positief over het nieuwe Regeerakkoord. ‘We zijn vooral verheugd over het feit dat het eerdere idee over het een-op-een doorberekenen van de WW-uitkering aan de werkgever uit het Regeerakkoord is geschrapt’, zegt Jos Kleiboer, directeur Beleid van de Koninklijke Metaalunie in een eerste reactie op het Regeerakkoord.

Op het eerste gezicht ziet het Regeerakkoord er solide en evenwichtig uit maar het betekent voor zowel werkgevers en werknemers wel weer een lastenverzwaring. Voor werkgevers bijvoorbeeld is er een lastenverzwaring ingetekend van de WW-premies, die stijgen met 1,3 miljard euro. De WW-termijn wordt verkort naar 24 maand: 12 maanden gerelateerd aan het laatstverdiende loon en 12 maanden gerelateerd aan het wettelijk minimumloon. In het Regeerakkoord staat wel mooi (pagina 35): ‘Het financiële voordeel dat werkgevers hebben door deze hervorming van het ontslagrecht wordt verrekend door verhoging van de WW-premie.’ Kleiboer moet dat nog maar zien. Wel noemt het Regeerakkoord de mogelijkheid om de WW-premie per werkgever te differentiëren op basis van criteria van goed werkgeverschap.

Quotering

Kleiboer is niet gerust op de quotering (van arbeidsgehandicapten e.d.) op het gebied van de arbeidsmarkt dat wordt gevraagd en waar MKB Nederland ook zijn vraagtekens bij heeft gezet. De kleinere bedrijven (<25) worden hierbij wel ontzien, maar Kleiboer vindt dit geen goed plan. MKB Nederland beschouwt dit voorstel als principieel verkeerd en in de praktijk onwerkbaar. ‘De ondernemingsorganisaties zouden op dit vlak liever afspraken maken in de Stichting van de Arbeid. Zij zullen dan ook de mogelijkheden die het Regeerakkoord biedt om in overleg met de vakbonden het akkoord tussen VVD en PvdA van een alternatief te voorzien of nader uit te werken gaarne benutten.'

Onderwijs

Kleiboer is ook redelijk positief over de maatregelen die staan gepland voor de woningmarkt. De Metaalunie-directeur heeft er vertrouwen in dat met deze en andere maatregelen de bouwmarkt weer loskomt en dat de koopmarkt zich weer kan stabiliseren. ‘De onzekerheid was tenslotte het grootste struikelblok in de woningmarkt.’

‘Gelukkig wordt het onderwijs niet erg getroffen door besparingen die effecten hebben op de maakindustrie’, zegt Kleiboer. ‘Als geheel wordt deze sector ontzien en dat is positief. Wel zijn er kleine maatregelen genomen zoals de kortingen op de kenniscentra, in ons geval treft dat Kenteq, Kennis- en adviescentrum voor technisch vakmanschap. Hier gaan we wel extra aandacht voor vragen’, besluit Kleiboer zijn eerste korte reactie op het Regeerakkoord.

Later  komt de Metaalunie met een uitgebreidere reactie.

Het volledige Regeerakkoord: 

 Definitief Regeerakkoord 29 oktober 2012.