Voortman lanceert pons-boor-knipmachine

Voortman pakte groots uit op de EuroBlech, met een stand die meer dan dubbel zo groot was als tijdens de vorige editie. Het nieuwe pons-boor-knipcentrum V550-6 was er de highlight.

De meer dan dubbel zo grote stand heeft, aldus marketing manager Marc van Deth, alles te maken met de overname verleden jaar van Bach, de Duitse fabrikant van plasma- en autogeensnijmachines. Deze gaat nu door het leven als Voortman Cutting Systems. Drie snijmachines liet Voortman zien.

Pons-boor-knipmachine

Het grote nieuws was de lancering van de V550-6, een pons-boor-knipmachine voor de staalconstructiebedrijven en staalbedrijven. ‘De eerste twee machines hebben we voor de beurs al verkocht aan klanten in Duitsland,’, wist Marc van Deth op de eerste beursdag van EuroBlech al te melden. Vooral de snelheid waarmee strips en hoekprofielen worden bewerkt, is verhoogd ten opzichte van de vorige machine, zowel bij het ponsen als het knippen. Horizontaal zijn er zes ponsgereedschappen beschikbaar, verticaal één. Hiermee levert de koper vier ponsgereedschappen in vergeleken met de vorige machine. Volgens Van Deth is het signaal dat Voortman uit de markt krijgt echter dat zes ponsgereedschappen voor de meeste bedrijven volstaan. De machine beschikt eveneens over een markeerunit, die ook servogestuurd is. De machine positioneert met een snelheid van 70 meter per minuut en ponst met 110 ton kracht verticaal en 70 ton horizontaal. De besturing is eveneens vernieuwd. De machine kan geleverd worden met een automatische sorteerunit. In het programma wordt dan aangegeven welke producten die genest zijn, bij elkaar horen en ze worden vervolgens automatisch in de juiste bak afgevoerd. Met dit sorteersysteem verhoogt Voortman de efficiency met zo’n 25 procent.

Integratie

Nu Voortman eigenlijk alle bewerkingen voor de staalindustrie aanbiedt, werkt men nadrukkelijk aan de integratie van de verschillende machines in één complete oplossing voor de klant. Marc van Deth: ‘De software zorgt voor de echte multi system integration, waarbij vanuit een bovenliggende besturing meerdere machines in lijn worden aangestuurd.’ Dit is een van de redenen dat men in de Bach snijmachines nu de Vacam software van Voortman toepast en niet langer de eigen besturingssoftware van de Duitse fabrikant.

Voortman