Verf spuiten met stikstof door Nitrothermspray

Minder verf, minder afval, minder oplosmiddelen en een hogere productiviteit. Dat zijn de voordelen van het verfspuiten met stikstof. Inplasco, de Beneluxdealer van Nitrothermspray, toonde deze machine tijdens Surface Treatment van de VOM België. Het is er sinds deze maand ook actief mee op de Nederlandse markt.

Duurzaamheid. Dat was het thema van de VOM-conferentie. Daar sluit de nieuwe verfspuitmachine van Nitrothermspray precies op aan, zegt Tomas Leplae, technical sales bij Inplasco. Het is een machine voor toepassing bij lagedruk verfspuitpistolen, waarbij de druk waarmee gespoten wordt nog verder wordt gereduceerd tot ongeveer 1,0-1,5 bar. In plaats van spuiten met lucht, spuit je nu echter met stikstof. ‘Sommigen schrikken daarvan, maar de installatie haalt de stikstof via de compressor zelf uit de omgevingslucht. Er is dus geen gastoevoer nodig’, verduidelijkt Leplae, die sinds kort bij Inplasco ook verantwoordelijk is voor de Nederlandse markt.

Oplosmiddelen

Het gebruik van stikstof bij het verfspuiten heeft enkele voordelen ten opzichte van perslucht. Spuiten op lagere druk leidt tot een verlaging van het verfgebruik, omdat je minder overspray hebt. Doordat de installatie het stikstof verwarmt, hoef je minder gebruik te maken van oplosmiddelen. Dat gebruik daalt met 15 tot 50 procent, waardoor er dus ook minder emissie is van vluchtige oplosmiddelen. Tot slot zorgt het stikstof voor minder turbulentie, wat ook zijn effect op het spuitgedrag van de verf heeft. Ervaringen van Nitrothermspray wijzen op 10 tot 20 procent besparing op de verf en 5 tot 20 procent hogere productiviteit. Het systeem kan in principe in alle bestaande spuitcabines worden toegepast.

Terugverdientijd

De terugverdientijd hangt volgens Leplae af van de intensiteit waarmee je een spuitcabine gebruikt en de kwaliteit van de lak. ‘Hoe meer je duurdere lakken gebruikt, des te korter is de terugverdientijd door de besparing op de lakkosten.’ Hij zegt dat je een spuitcabine wel gemiddeld zo’n 8 uur per dag moet gebruiken wil het systeem echt in financieel opzicht rendabel zijn. Inplasco heeft de eerste drie installaties inmiddels bij Belgische klanten geplaatst. Sinds deze maand bewerkt het ook de Nederlandse markt.