Hengelo goes Techno: Hengelose maakindustrie zoekt ‘handjes’

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Ruim 20 procent van Hengelose industrie is maakindustrie. Om dat te behouden hebben de maakbedrijven ‘handjes’ nodig. Daarom nemen zo’n driehonderd vmbo’ers deze week tijdens Hengelo goes Techno een kijkje bij metaal- en elektrobedrijven, net voordat ze een keuze moeten maken voor een vakrichting.

Afgelopen maandag werd bij Siemens in Hengelo de aftrap gegeven voor de derde editie van Hengelo goes Techno. In het openingswoord benadrukte de Hengelose wethouder Mariska ten Heuw het belang van voldoende instroom van mbo’ers voor de Hengelose maakindustrie. ‘Hengelo heeft een traditie als het gaat om de metaal- en elektrotechnische maakindustrie en die traditie moeten we koesteren. We hebben de ambitie om te groeien, maar de beroepsbevolking moet daarvoor wel op peil blijven. Daarom heeft de maakindustrie handjes nodig, vmbo’ers die ervoor kiezen een technische mbo-opleiding te doen.’ Hengelo goes Techno laat derdejaars vmbo-leerlingen tijdens twee excursiedagen kennismaken met verschillende maakbedrijven, de leerlingen krijgen hierdoor een realistischer beeld van de producten en werkprocessen en ook van de carrièrekansen bij deze bedrijven. Twintig Hengelose metaal- en elektrobedrijven nemen deel, zoals Stork Technical Services, Stork Plastics Machinery, Eaton, Akzo Nobel, AFMI, Flowserve, Electromach, United Springs, Norma en Stairway Trappen. Behalve ‘handjes’ zijn er ook hbo- en wo-geschoolde technici nodig om de Hengelose maakindustrie te laten groeien. Daarom wordt Hengelo goes Techno volgend jaar ook georganiseerd voor de derdejaars leerlingen havo en vwo. Ten Heuw: ‘Zij moeten na de derde klas een profielkeuze maken en door deze leerlingen kennis te laten maken met metaal- en elektrotechnische bedrijven, kunnen we de keuze voor een technisch profiel hopelijk stimuleren.

Groei metaalleerlingen

Han Slots, manager opleidingen bij Smeot in Hengelo, heeft de afgelopen twee jaar het leerlingenaantal fors zien stijgen. ‘Of dat allemaal te danken is aan Hengelo goes Techno kan ik niet zeggen, maar het heeft zeker bijgedragen aan de groei van het aantal leerlingen. Vorig jaar groeide ons leerlingenaantal met 20 procent, dit jaar met 50 procent. De afdeling verspaning is zelfs met 100 procent gegroeid. Opvallend is wel dat het aantal leerlingen uit de stad Hengelo naar verhouding gegroeid is, meer dan uit de omliggende plaatsen en dorpen.’ Onderdeel van het probleem in Hengelo is dat geen enkele vmbo-school een metaalafdeling heeft. Maar daar gaat volgend schooljaar verandering in komen als Smeot de opleiding van vmbo’ers die voor metaal kiezen voor haar rekening neemt.

Klein schakeltje

Eén van de deelnemende bedrijven is Flowserve, gespecialiseerd in het maken van pompen voor de olie- en gasindustrie. ‘Wij doen mee om de jeugd te enthousiasmeren voor techniek. Nieuwe instroom kan op den duur ook voor ons een probleem worden’, vertelt Leontine van der Sluys Veer. ‘We laten ze zien dat een technisch bedrijf meer is dan een werkplaats alleen. We zijn maar een klein schakeltje, maar we hopen dat er iets blijft hangen bij de leerlingen van ons bedrijf en werken in de techniek in het algemeen.’

Organisatie

Hengelo goes Techno is een initiatief van de Gemeente Hengelo, vier vmbo-scholen in Hengelo (Grundel, Twickel, ‘t Genseler en Gilde College), Koninklijke Metaalunie, Werk en Vakmanschap, vmbo Carrousel Twente, en Kenteq kennis- en adviescentrum.