Metaalunie uit ongenoegen over standpunt Kabinet over vorstverletregeling

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Zeven brancheorganisaties, waaronder de Koninklijke Metaalunie, hebben met ongenoegen kennisgenomen van de antwoorden van de regering op vragen van de Eerste Kamer over de onwerkbaar weer regeling. Ondanks deze vragen is de regering niet van plan de regeling aan te passen.

De voorgestelde nieuwe regeling levert de overheid geen enkele besparing op en zadelt werkgevers op met enorme kostenverhogingen. Deze gevolgen zullen voor velen fataal zijn en veel faillissementen en verlies aan werkgelegenheid betekenen, zo waarschuwen de zeven brancheorganisaties: Koninklijke Metaalunie de brancheorganisaties OSB (Schoonmaak- en glazenwasserssector), TLN (Transport en Logistiek), OBN (Bestratingsbedrijven), UNETO-VNI (Installatiebedrijven), Aannemersfederatie Nederland (Bouw) en VEBIDAK (Dakdekkers).

Eigen risico

Asscher wil dat werkgevers pas na vier weken aanspraak kunnen maken op een ww-uitkering. Nu is dat eigen risico twee weken. De zeven brancheorganisaties, waaronder de Koninklijke Metaalunie, zijn daar fel op tegen. De vorstverletregeling wordt gefinancierd door de branches zelf. Een aanpassing van de regeling levert de overheid geen enkele besparing op, bovendien functioneert de huidige regeling naar tevredenheid.

UWV

De huidige situatie: gedurende de eerste twee weken vorstverlet betaalt de werkgever 70 procent, het UWV vult aan met extra 30 procent. De nieuwe situatie (als het wetsvoorstel wordt aangenomen): van de vier weken vorstverlet betaalt de werkgever de eerste twee weken 100 procent en de derde en vierde week 70 procent en het UWV vult aan met extra 30 procent.

Brandbrief

‘Aanpassing van de vorstverletregeling zadelt werkgevers op met enorme kostenverhogingen zonder dat daar inkomsten tegenover staan. Deze gevolgen zullen voor velen fataal zijn en veel faillissementen en verlies aan werkgelegenheid betekenen’, staat in de brandbrief naar de Eerste Kamer.

Zij wijzen erop dat veel bedrijven hard worden getroffen als de voorgestelde aanpassing van de vorstverletregeling wordt aangenomen. Ze verwachten een schadepost van 560 miljoen euro.