Yaskawa neemt meerderheidsbelang in Vipa

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Tijdens de SPS/IPC beurs in Nürnberg kondigde Yaskawa Electric Corporation een overeenkomst aan tussen Yaskawa Europe en VIPA GmbH. In die overeenkomst heeft Yaskawa Electric Corporation een meerderheid van de aandelen verworven van Vipa. De afwikkeling van de transactie moet nog wel worden getoetst door de mededingings autoriteiten.

Door de integratie van Vipa zet Yaskawa Electric Corporation (Yaskawa) een volgende stap in uitbreiding van het product portfolio in de industriële automatisering. De combinatie van Vipa PLCs, I/O modules en HMIs met de Yaskawa inverters, servotechnologie en robots bieden Yaskawa de mogelijkheid een breed pakket aan oplossingen te bieden voor diverse marktsegmenten. ‘Vipa is een perfecte match voor Yaskawa. De product portfolio’s vullen elkaar heel goed aan, en we verwachten belangrijke synergie effecten’, zegt Koichi Takamiya, ceo en regional head van Yaskawa Europe. ‘De nauwe samenwerking met de wereldwijde Yaskawa organisatie biedt grote groeimogelijkheden voor Vipa, vooral in Azië en Noord- en Zuid Amerika’, legt Wolfgang Seel, CEO van Vipa uit.

‘Behalve de synergiën die resulteren uit de combinatie en integratie van de product gamma´s, zijn er andere belangrijke voordelen voor bestaande en nieuwe relaties”, zegt Manfred Stern, president van Yaskawa Europe. ‘Door het bundelen van de capaciteiten van Yaskawa Drives&Motion en Robotics divisies met de Vipa organisatie ontstaat er een nog krachtiger ontwikkelingsteam in Europa, dicht bij de klanten en de lokale markten.’ De acquisitie van Vipa volgt op de beslissing om te investeren in een nieuwe Europese hoofdvestiging voor Robotics.

Yaskawa

 Yaskawa is een wereldwijd toonaangevende producent van servosystemen, frequentieregelingen en Motoman robots, met een jaaromzet van ruim 3 miljard euro. Al bijna 100 jaar is de bedrijfsfilosofie gebaseerd op succes door het leveren van de hoogste performance, betrouwbaarheid en kwaliteit. Yaskawa Europe met zijn hoofdkantoor in Eschborn bij Frankfurt, bedient de markten in Europa, Afrika, Midden-Oosten.

Yaskawa Electric Corporation  

VIPA

 Vipa (Gesellschaft für Visualisierung und Prozessautomatisierung mbH)is opgericht in 1985 in Erlangen door dhr. Wolfgang Seel, als systeemhuis voor engineering in industriële automatisering. De eerste klanten waren afnemers uit de automotive en food industrie, waarvoor engineering werd verricht voor machinebouw en fabrieksinrichting. De PLC-systemen van Vipa met de Speed7 technologie behoren tot de krachtigste PLC-systemen in de markt. In het jaar 2000 werd de nieuwe hoofdvestiging van Vipa geopend in Herzogenaurach (bij Erlangen). Deze vestiging werd in 2008 uitgebreid met 7.500 m2 extra oppervlak. In deze vestiging zijn 180 hoog gekwalificeerde medewerkers werkzaam. De omzet van Vipa in 2011 was 42 miljoen euro. Vipa is een internationale organisatie die klanten bedient in 59 landen wereldwijd, met een uitgebreid network van solution partners en vestigingen.

Vipa