Meer bezoekers en exposanten op ERP-PDM dag voor de maakindustrie van Mikrocentrum

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De negentiende Interne Logistiek Dag georganiseerd door Mikrocentrum trok dit jaar meer deelnemers (120 in plaats van de 85 van vorig jaar) en ook meer exposanten (35 tegen ruim 25 vorig jaar).

Beursorganisator Timo van Leent constateerde dan ook dat alle bezoekers daadwerkelijk gekomen waren ‘om iets op te steken’ van de kennis van anderen. Dit jaar kwam die kennis vooral van bedrijven met ervaring in het verbeteren van hun bedrijfsprocessen. Bedrijven als verpakkings-producent PET Power uit Etten-Leur (plastic flessen en potten) en Marel Holding uit Boxmeer (fabrikant van elektronische apparatuur en software) vertelden over hun ervaringen met systemen als ERP (enterprise resource management), PLM (product lifecycle management), PDM (product data management), MRP (materials requirement planning) en uiteraard lean manufacturing (LM).

Complex

De rode draad was ‘hoe verbeter ik de productieprocessen’ en vooral ook ‘hoe verduurzaam ik de productieprocessen’. Produceren volgens de principes van lean manufacturing is immers ‘het tegengaan van verspilling’ en dat is tegenwoordig bijna hetzelfde als het verduurzamen van productieprocessen. ‘Produceren is complex’, leerden we tijdens de verschillende spreekbeurten. Niet alleen door de samenstelling van de eindproducten, maar vooral ook door dat tegengaan van verspilling.

Lean ondersteunt duurzaamheid

ERP stuurt klantorder-gedreven productie aan op basis van de afhankelijke of voorspelde vraag, terwijl Lean Manufacturing uitgaat van het reële verbruik, de actuele vraag. Dat reële verbruik moet je dus kennen en daarvoor heb je dan weer een MRP-module in je ERP-systeem nodig. De MRP-module rekent op grond van de gewenste afleverdatum van een product terug in de tijd en vertelt wanneer je moet beginnen met de productie van de benodigde halffabrikaten en met het inkopen van materialen. Welke materialen er precies nodig zijn, volgt uit de Bill of Material, de materiaallijst die bij het te vervaardigen product behoort. Maar MRP zou (toch) tot verspilling kunnen leiden. Want uitgaande van een klantorder kom je immers tot de inkoop van bepaalde materialen en je weet dan nog niet of je bijvoorbeeld die materialen nog over hebt van een vorige order. En daarvoor heb je dan weer het Lean Manufacturing proces nodig, want dat verbetert bedrijfsprocessen door zeven categorieën van verspilling te elimineren. Die zeven zijn overproductie, het aanhouden van (te veel) voorraden, fabricagefouten, fabricageverstoringen, wachttijden, transport en onnodige (zoek)bewegingen in het bedrijf.

Stellingen

Een groot deel van de conferentie werd ook dit jaar besteed aan de discussie tussen de deelnemers aan de hand van vooraf ingediende stellingen. Opnieuw werd gepraat over de vraag of Lean ‘erin’ moet en ERP ‘eruit’. Vorig jaar bleek al dat ze complementair zijn en dat er dus geen sprake is van de één erin en de ander eruit. ‘Samen levert de beste resultaten op’, zo bleek de algemene tendens ook nu te zijn. Of PDM/PLM een grotere impact heeft op bedrijfsprestaties dan ERP kreeg ook een genuanceerd antwoord. Hier is immers ook sprake van ‘elkaar aanvullen’. Een interessante stelling was ‘bedrijven hebben geen inzicht in faalkosten’. Volgens sommigen is dit een foute aanname, want de bedrijven weten wel degelijk waar de faalkosten liggen en hoe groot die zijn. Maar om dat te erkennen en er daadwerkelijk iets mee te doen, is een andere zaak. Misschien via lean technieken.