Europese staalindustrie doet geslaagde productietest met HIsarna hoogoven

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De tweede test om met een nieuw type hoogoven ruwijzer te maken is succesvol verlopen. Er is staal gemaakt met de zogeheten HIsarna/installatie bij Tata Steel in IJmuiden. Dat is de conclusie van de kortdurende proef met de nieuwe hoogoven technologie.

‘We zijn erin geslaagd om te laten zien dat het mogelijk is om in deze proefinstallatie gedurende langere tijd ruwijzer te maken. Het unieke van deze installatie is gelegen in het feit dat kookskolen en ijzererts niet eerst hoeven worden voorbewerkt. Ze kunnen rechtstreeks worden ingezet’, aldus projectleider Koen Meijer van Tata Steel.

Derde proef in 2013

‘De doelstelling was om minimaal 8 tot 12 uur op 80 procent van de productiecapaciteit te draaien en dat hebben we meer dan gehaald. In de laatste week hebben we zelfs op 100 procent van de capaciteit gedraaid. De samenwerking met de andere partners in dit project verliep uitstekend. Er was veel synergie tussen de medewerkers van de verschillende Europese staalbedrijven, die normaalgesproken elkaars concurrenten zijn. De volgende stap is het zorgvuldig analyseren van alle gegevens. Op basis daarvan worden er in 2013 eventueel verbeteringen aangebracht aan de installatie en zal er nog een derde proef plaatsvinden. Als die ook succesvol verloopt, gaan we over naar de volgende fase van dit project: opschaling naar een vijf maal zo grote proefinstallatie’, zo stelt Meijer.

Als dit project slaagt, kan over tien tot twintig jaar staal worden gemaakt met zo’n 20 procent minder CO2-uitstoot, doordat voorbewerking van kookskolen tot cokes en ijzererts tot sinter (luchtige brokken) of pellets (knikkers) niet langer nodig is om ruwijzer te maken. Deze productiestap kan dan worden uitgefaseerd.

HIsarna en Ulcos

HIsarna maakt onderdeel uit van het Ulcos-programma (Ultra-Low CO2 Steel making) en wordt gezien als een van de meest kansrijke methodes om de CO2-uitstoot in het staalproductieproces aanzienlijk te verminderen. Europese staalbedrijven, mijnbouwbedrijven Rio Tinto en LKAB en diverse onderzoeksinstanties werken gezamenlijk aan dit project. HIsarna wordt financieel ondersteund door de Europese Unie en het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. De doorbraaktechnologie achter HIsarna is deels bij het toenmalige Corus, nu Tata Steel in IJmuiden, bedacht.