Om de groei te continueren heeft Hoekman medio vorig jaar besloten te investeren in twee nieuwe machines, te weten een lasersnijmachine en een platenwals. Beide machines zijn eind vorig jaar geïnstalleerd in Nieuwleusen.
De toeleverancier van roestvaststaal plaat- en laswerk zag zijn omzet vorig jaar groeien naar meer dan 5 miljoen euro. Deze groei was mede te danken aan een uitbreiding van het personeelsbestand met twee mensen en door een bijna volcontinue inzet van 2 tot 3 extra mensen via een uitzendbureau. ‘We hopen de groei ook dit jaar te kunnen doorzetten’, zegt He-leen Hoekman die samen met haar broer Gert, nu een jaar geleden, het directeurschap heeft overgenomen van vader Hoekman.
Nieuwe lasersnijmachine
‘We hebben een oude Trumpf 3050 lasersnijmachine vervangen door een nieuwe 5030 TruLaser, ook een 6 kW CO2-lasersnijmachine. Over de keuze welk merk lasersnijmachine het zou worden, hebben we niet lang hoeven nadenken. De oude Trumpf lasersnijder staat aan een Stopa platenmagazijn, die speciaal is toegesneden op Trumpf machines. In de praktijk viel dat ‘toegesneden’ nog wel een beetje tegen’, zegt Gert Hoekman. ‘Het kostte de monteurs nog vrij veel tijd om het oude platenmagazijn te koppelen aan de nieuwe Trumpf lasersnijmachine.’
Sinds eind vorig jaar heeft Hoekman weer een moderne lasersnijder waarin de laatste noviteiten op lasergebied zijn verwerkt. ‘Het nieuwe aan deze lasersnijder is dat de 5030 is voorzien van een dozerwisselaar. Verder werkt deze nieuwe machine volgens de 1-kopsstrategie, dat betekent dat we nu met één laserkop alle materialen kunnen snijden’, vertelt Gert Hoekman. ‘Daardoor kunnen we nog efficiënter en manloos bewerken. De lasersnijder wisselt automatisch van tafel plus materiaal, vandaar het platenmagazijn.’ Gert merkt op dat hiermee het automatiseringsniveau voor de komende jaren wel is bereikt. ‘De diversiteit van onze producten is te groot om nog verder te automatiseren.’ Heleen vult dit aan door op te merken dat het merendeel van het plaatwerk ook nog eens bestaat uit enkelstuk en kleine series dat sowieso lastig is te automatiseren.
Dik plaatwerk
Het type laser was ook geen moeilijke keus voor de plaatbewerker. ‘Doordat we voornamelijk dik materiaal snijden is een CO2-laser de beste oplossing. Met de lasersnijmachines snijden we tot zo’n 25 mm dik. Daarboven gebruiken we de waterstraalsnijmachine waarmee we ook nog eens alle soorten materialen kunnen snijden’, aldus Gert.
Heleen: ‘We hebben klanten die producten samenstellen die bestaan uit meerdere materialen. Door de waterstraalsnijder kunnen klanten ook snijwerk voor deze materialen bij ons neerleggen. ‘
Hoekman beschikt ook nog over een Bystronic Bystar 3015 CO2 combilasersnijmachine waarmee ze in plaat en buis kunnen snijden. ‘Met een conventionele buislasersnijmachine kun je snijden tot een maximale diameter van ongeveer 180 mm diameter. Met deze lasersnijmachine kunnen we buis snijden met een maximum diameter van 315 mm met een wanddikte tot 12 mm. Het bedrijf heeft een aantal jaren geleden al de beslissing genomen om de lasernijmachines te voorzien van een platenmagazijn. Net als de Trumpf beschikt de Bystronic over een platenmagazijn waardoor we nagenoeg manloos kunnen snijden.
Gert: In de toekomst zie ik uitbreidingsmogelijkheden op snijgebied. Ik denk dat we dan gaan voor een fiberlaser die met name geschikt is voor het dunnere snijwerk tot maximaal 6 mm.’
Walsen
‘Met de nieuwe rollenwals vervullen we een lang gekoesterde wens van zowel onszelf als van onze klanten. We kregen steeds meer vraag naar walswerk. We namen dat werk wel aan, maar besteedden dat vervolgens weer uit aan derden’, aldus Heleen. ‘Maar’, vult Gert aan, ‘doordat we dat werk uitbesteedden hadden we geen zicht meer op de kwaliteit van het plaatmateriaal. We maakten vaak mee dat we walswerk terugkregen met vlekken waardoor we extra werk hadden om deze weg te werken.’
Naast snijden en lassen kunnen we nu ook walswerk aan. Voordeel hiervan is volgens Heleen dat je met het walswerk ook opvolgend werk binnenhaalt, zoals laswerk. Voor de wals hebben we gekozen voor een 2 meter CNC vierrollenwals van het Italiaanse merk Davi waarmee we moeiteloos over de volle breedte tot 6 mm dik roestvaststaal kunnen walsen, maar bijvoorbeeld ook 15 mm dik op een breedte van bijvoorbeeld 150 mm. Op de wals wordt alleen aluminium en roestvaststaal gewalst.
Kwaliteitsslag
Behalve dat het bedrijf investeert in machines is Hoekman ook bezig om met zijn personeel een kwaliteitsslag te maken. Een van de veranderingen die het bedrijf heeft doorgevoerd is het beursbeleid. Nu zetten we elke medewerker in als standbemanning. Voorheen gebeurde dat door vaste medewerkers. ‘Doordat nu iedereen te maken krijgt met klantcontacten weten ze ook beter en eerder wat er leeft in de markt’, zegt Heleen. Hoekman neemt structureel deel aan de vakbeurzen Carrosserie en TIV in Hardenberg.
Maar dit is niet de enige kwaliteitsslag die het bedrijf maakt. ‘Dit jaar hebben al onze medewerkers de basiscursus rvs gevolgd. Dit hebben we gedaan om de kennis over roestvaststaal bij iedereen weer op te frissen’, vertelt Heleen. ‘Verder hebben de logistiek medewerkers vorig jaar een cursus gevolgd over veiligheid en hijsmiddelen. Voor dit jaar staat er voor een aantal medewerkers een verdiepingscursus over rvs op het programma.
Tot slot gaan we dit jaar investeren in een nieuw ERP-systeem. Het bedrijf is in 1986 opgericht door vader als eenmansbedrijf. In 1992 was het bedrijf gegroeid naar twaalf mensen en verhuisde het naar de huidige locatie aan Rollecate 31 in Nieuwleusen. In 2012 heeft Hoekman sr. afscheid genomen en de leiding overgedragen aan Gert en Heleen Hoekman. Nu werken er achtendertig mensen. ‘Met deze groei lopen we wel tegen het plafond aan van de locatie op de Rollecate. Voorzichtig denken we al aan nieuwe huisvesting al zitten we nog wel in de verkennende fase’, besluiten Heleen en Gert.