IEB eerste groepsmanager PEFC-boscertificering

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Nu de Nederlandse bosstandaard voor duurzaam bosbeheer is goedgekeurd, kunnen Nederlandse boseigenaren en beheerders hun bos laten certificeren volgens de duurzaamheidscriteria en eisen van de PEFC. Ingenieursbureau Evan Buytendijk (IEB) uit Apeldoorn werkte het afgelopen jaar aan een online controlesysteem dat de certificering voor boseigenaren snel, eenvoudig en toegankelijk maakt.

Hiermee is IEB de eerste groepsmanager voor PEFC-boscertificering. Inmiddels is IEB bij drie boseigenaren met de certificering van start gegaan.

Door middel van certificering van bosbeheer kunnen boseigenaren laten zien dat zij hun bos duurzaam beheren volgens de eisen van PEFC. Uit een gecertificeerd bos kan PEFC gecertificeerd hout worden geoogst. Chain of Custody-gecertificeerde bedrijven verderop in de keten kunnen het hout (en papier) met het PEFC-keurmerk verwerken in hun producten.

Nationale standaard

Boseigenaren die het PEFC-certificaat willen behalen zullen aan de normen, principes en criteria van de nationale PEFC-standaard moeten voldoen. Alleen als boseigenaren hun bos op een duurzame manier beheren, kunnen zij het certificaat voor duurzaam bosbeheer ontvangen. Daarmee sluiten zij aan bij ‘s werelds grootste boscertificeerder.

Sustainability Benchmark

Voor de boseigenaar betekent de certificering dat hij een bewijs heeft dat zijn bos op een goede manier wordt beheerd die voldoet aan de Sustainability Benchmark van PEFC. Voor de koper maakt de certificering aantoonbaar dat het hout, of de producten die er van zijn gemaakt, uit duurzaam beheerde bossen komen. Consumenten of bedrijven vragen steeds meer om hout of producten die gemaakt zijn van hout uit duurzaam beheerde bossen. Gecertificeerde boseigenaren hebben dan ook een maatschappelijk verantwoorde voorsprong op niet-gecertificeerde boseigenaren.

IEB

IEB heeft voor PEFC bos-groepscertificering een systeem ontwikkeld waarbij na aanmelding online een checklist voor PEFC boscertificering ingevuld wordt. De uitkomst geeft aan of meteen kan worden overgegaan tot certificering of dat er eerst aanvullende acties ondernomen moeten worden. Na een succesvolle audit ontvangt men een bos-groepscertificaat. Dit certificaat is vijf jaar geldig, waarna het middels een audit dient te worden vernieuwd.

EUTR

Het PEFC certificeren van een bosperceel heeft verschillende voordelen. Zo heeft men met het PEFC-certificaat niet alleen Europese erkenning, maar zelfs wereldwijde reikwijdte. Daarnaast heeft men aantoonbaar legaal hout en daarmee afzetgarantie voor de grondstof. Er wordt bovendien voldaan aan de Europese Houtverordening EUTR.