Compacte verpakkingsrobotcel van Overveld Machines

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Overveld Packaging introduceert de ‘Elephant’, een stabiele en storingsvrije robotcel voor het oppakken en palletiseren van producten.

‘Waar het in de verpakkingswereld om draait is snelheid, flexibiliteit, betrouwbaarheid, stabiliteit, minimaal onderhoud en kostenbesparing. Als je dan naar de verpakkingsmarkt kijkt wat er ten behoeve van automatisering aangeboden wordt op het gebied van verpakken en palletiseren, dan zijn dat in het algemeen kostbare, storings- en onderhoudsgevoelige portaalsystemen. Wij hebben ter aanvulling van ons verkooppakket daarentegen gekozen voor een compacte, betrouwbare en goedkopere oplossing: de ‘Elephant’, een stabiele en storingsvrije robotcel voor het oppakken en palletiseren van producten. Een plug & play systeem, wat alles in zich heeft, die zware producten tot 160 kilo (inclusief grijper) aankan voor allerlei producten en verpakkingen en zo compact is, dat hij gemakkelijk geëxporteerd kan worden.’ Aan het woord is Johan van Overveld, salesmanager bij Overveld Packaging in Hoogerheide, specialist op het gebied van productieautomatisering.

Probleemloos integreren

Van Overveld: ‘Ons modulesysteem is snel te installeren, compact, betrouwbaar en prijsgunstig. Wij hebben voor een robotarm gekozen, omdat een robot nu eenmaal het meest betrouwbare component is. De unit kan probleemloos in elke nieuwe of bestaande productielijn worden geïntegreerd. Als module is hij ook zeer snel uit te breiden naar bijvoorbeeld twee palletiseerposities, een palletmagazijn erbij en een systeem om pallets te rouleren. De unit is zo ingedeeld dat je hem breder kan maken en uit kunt breiden, mocht dat gewenst zijn.’

Compacte uitvoering

‘De ingebouwde éénarmige vierassige Yaskawarobot heeft een payload van 160 kg inclusief het gewicht van de grijper. Voor het oppakken van lichte, zware of volumineuze producten, dozen, zakken, kratten, bundels en pallets is er een range aan kant en klare oppaksystemen of zelfwisselende grijpers beschikbaar. Hierbij kan met perslucht of vacuüm worden gewerkt’, aldus Johan van Overveld. ‘Door zijn compactheid is de robotcel met de veiligheidskooi bijzonder geschikt voor export. We kunnen hem opvouwen waardoor er drie robotcellen in een container kunnen voor de verscheping naar elke plek op de wereld. De hele installatie ter plekke duurt nog geen halve dag. Een van onze engineers is er dan bij om training en instructie te geven, maar ook een door ons opgeleide importeur kan deze taak op zich nemen. Snelle integratie, compactheid, betrouwbaarheid, nauwelijks onderhoud en multifunctionele inzetbaarheid en de wereldwijde verkrijgbaarheid van de essentiële onderdelen zijn de sleutelwoorden waardoor de totale kosten voor deze verpakkingsrobotcel aanzienlijk worden gedrukt.’

Overveld Packaging

Overveld Packaging is samen met Overveld Machines, Overveld Techniek en Overveld Coating een onderdeel van de Overveld Groep, welke in 2014 haar 50-jarig bestaan mocht vieren. Overveld Packaging is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en installatie van verpakkings-, weeg- en palletiseermachines, palletiseerrobots, pick & place units, transportbanden, rollenbanen, dozenopzetmachines en complete verpakkingslijnen. Het bedrijf is vertrouwd met complete turnkeyprojecten. Samen met de andere zusterbedrijven heeft het bedrijf alle faciliteiten hiervoor in huis.

‘De nieuwe compacte verpakkingsrobotcel is een logische aanvulling op ons uitgebreide

pakket op dit gebied. Wij verwachten hiermee ons aandeel in de binnenlandse markt en ook

ons exportaandeel aanzienlijk te kunnen vergroten’, aldus Johan van Overveld.