Congressprekers Nationaal Metaal Congres lichten tipje van de sluier op

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Gaan we straks allemaal onze onderdelen printen in plaats van frezen en draaien? Scoort de toeleverancier op het aspect van service? En slagen we erin om extreem kleine series in korte tijd zonder horten of stoten door onze fabriek heen te loodsen? Drie vragen waar experts tijdens het Nationaal Metaal Congres in Den Bosch antwoord op geven. Een tipje van de sluier lichten we hierna op.

De hele sluier wordt opgelicht tijdens het Nationaal Metaal Congres (NMC) op 5, 6 en 7 maart in de Brabanthallen in Den Bosch. In totaal geven 16 experts hun visie op hoe je kleine series winstgevend kunt produceren in Nederland.

Kansen vadditive manufacturing

Menigeen vraagt zich de laatste tijd af of we straks nog wel frezen en draaien. Komt over enkele jaren niet alles uit een 3D printer? Jonas Van Vaerenbergh, directeur van LayerWise, denkt van niet. Hij spreekt op dinsdag 5 maart over de flexibiliteit die de nieuwe technologie biedt. ‘Additive manufacturing met metaal gaat zeker groeien, maar het is geen vervanging van de freestechniek. Vergelijk het met vonken. Toen die technologie op de markt kwam, riepen sommigen dat frezen in de geschiedenisboeken zou verdwijnen.’

Doorlooptijd en faalkosten

Doorlooptijd en faalkosten zijn momenteel belangrijke trends in de maakindustrie. Deze eisen van bedrijven snel en wendbaar te zijn. ‘Focus op doorlooptijd en reductie van faalkosten’, zegt Bert Tuinzaad, senior consultant bij TNO Arbeidsproductiviteit. Hij spreekt woensdag 6 maart. De praktijk van alledag is dat er veel wachttijd zit tussen de verschillende stappen in het orderproces. Tijd waarin geen waarde aan een product wordt toegevoegd. De eerste stap is daarom het totale orderdoorloopproces inzichtelijk maken om van daaruit verbeterstappen te zetten. Flexibele productiesystemen helpen daarbij, maar de mens blijft eveneens een essentiële rol spelen, meent de TNO consultant.

Concurreren op service

Doorloopprocessen moet je in je bedrijf optimaliseren, maar ook door de hele toeleverketen. Dat is het thema dat Hans Wissink, director procurement bij ASML, aansnijdt op 7 maart. ASML kan zijn marktleiderpositie alleen behouden als er een slagvaardige toeleverketen bestaat, die meer kan dan alleen maken. De toeleverketen moet structureel waarde leveren aan de OEM’er, meent Wissink. Niet alleen qua kostprijs, vooral qua service. Denk dan aan innovatie, co-development en projectmanagement.


Het Nationaal Metaal Congres 2013
vindt gelijktijdig met MetaalExpo plaats. Toegang tot de beurs is gratis, deelname aan het congres kost 35-40 euro.