Alucol introduceert op Bouwbeurs Bi-colour anodiseren en Nanodiseren (film)

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Dat innovatieve ontwikkelingen ook in de bouw doodringen bewees Alucol op de vorige week gehouden Bouwbeurs in Utrecht. De anodiseur van aluminium profielen introduceerde daar het zogeheten Bi-colour anodiseren en het Nanodiseren. Sales manager Ramon van Dongen legt in Utrecht uit wat er nieuw aan is.

‘Het zogeheten bi- colour anodiseren is een door ons gepatenteerde techniek waarmee we in één behandeling twee anodiseerkleuren aanbrengen op reeds samengestelde (ingerolde) brute aluminium ISO-profielen. Het aanbrengen van twee kleuren is niet nieuw, nieuw is wel om dat te doen in één behandeling’, vertelt Van Dongen.

Een van de voordelen is tijdwinst door het in een procesgang te realiseren. Een ander winstpunt is dat de binnenschaal (het schaaldeel dat die zich bevindt tussen de isolators) niet mee wordt geanodiseerd. Dat betekent minder vierkante meters anodiseren, dus kostenreductie. Andere voordelen van het bi-colour anodiseren die het bedrijf noemt zijn: minder kans op beschadigingen, kortere levertijd en meer ontwerp mogelijkheden.
Alucol heeft nog geen grote bouwprojecten opgeleverd met het bi- colour systeem. ‘De bezoekers aan onze stand waren enthousiast over dit systeem en binnenkort gaan we in gesprek met de eerste serieuze partijen.’

Nanodiseren

Een ander noviteit van Alucol op de Bouwbeurs is het zogeheten Nanodiseren. Dit is een techniek die met hulp van nanodeeltjes de anodiseerlaag extreem vocht- en vuilwerend maakt. In tegenstelling tot de bestaande techniek van het aanbrengen van een doorzichtige coating na het anodiseren op de anodiseerlaag, is Alucol erin geslaagd de werkende nano-deeltjes te impregneren in de anodiseerlaag, zodat een duurzame laag ontstaat die onlosmakelijk verbonden is met de anodiseerlaag. De corrosiewerendheid van de anodiseerlaag blijft optimaal. Ook deze techniek kan worden geïntegreerd in het lopende anodiseerproces. Hierdoor blijvende kosten beperkt. Van Dongen noemt een vierkante meter prijs die vergelijkbaar is met de prijs van de naturel anodiseren. De winst is dat door deze non-stick anodiseerlaag het aluminium (profiel of plaat) langer schoon blijft waardoor de reinigingsfrequentie (en de daarmee samenhangende kosten) omlaag kan. Volgens de sales manager is een gecertificeerd laboratorium nu bezig met een vervuilingstest van de genanodiseerde profielen en gevelelementen.

Alucol