Thema Elektrotechniek 2013: ‘Slimmer Samen Werken’

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

‘Slimmer Samen Werken’ is het thema van Elektrotechniek 2013. ‘We hebben meer partijen uit de markt gevraagd welke thema’s actueel zijn in de branche. Dit onderwerp kwam duidelijk naar voren als hoofdthema’, aldus VNU Exhibitions projectmanager Michiel Nijhuis.

‘Het gaat dan over ‘Slimmer Samen Werken’ in de breedste zin van het woord: tussen verschillende systemen en technieken, tussen sectoren en samenwerking in de keten. Bedrijven werken nu eenmaal steeds meer samen. Hiermee kun je je bedrijf sterker maken, met name in deze tijd.’ De vakbeurs Elektrotechniek vindt plaats van 30 september tot en met 4 oktober in de Jaarbeurs in Utrecht.  

Denken in oplossingen

Het thema loopt als een rode draad door het inhoudelijk programma van congressen, seminars en workshops. Nijhuis vervolgt: ‘De bezoeker kan met eigen ogen de productinnovaties van exposanten bekijken. Daarnaast worden oplossingen geboden voor veel voorkomende vraagstukken.’ Het denken in oplossingen is meer dan ooit van belang. De klant is op zoek naar een oplossing. De economie, ketenintegratie en productontwikkelingen zoals LED, domotica en smartgrids maakt dat de markt snel verandert. ‘Voor de installateur is het van belang om continue de kennis bij te spijkeren. Hij moet kunnen inschatten wat hiervan de impact is op zijn bedrijf of werk’, aldus Nijhuis. Denken in oplossingen is één van de invalshoeken op Elektrotechniek. Dit onderwerp komt uitgebreid aan bod in de E-future Arena. Hier vinden dagelijks prikkelende sessies met keynote sprekers, debatten, seminars en rondetafelgesprekken plaats over actuele onderwerpen.

Uitkijken naar Elektrotechniek

Marktpartijen kijken uit naar Elektrotechniek 2013. Izabella van der Linden-Pukrop van Rexel, vindt dat beurs en thema ‘Slimmer Samen Werken’ naadloos aansluiten op hun doelstellingen. ‘Elektrotechniek is een goed medium voor de introductie van innovatieve producten en diensten. Dit sluit naadloos aan op de strategie van Rexel, die zich binnen de markt steeds meer richt op innovatie, onder meer in duurzame oplossingen. We willen samen met onze klanten de kansen grijpen om nieuwe markten aan te boren. Voorbeelden hiervan zullen wij volop laten zien tijdens de beurs.’

‘De beurs is voor ons het uitgelezen platform om nieuwe producten en ontwikkelingen in de volle breedte van ons elektrotechnisch assortiment te laten zien’, zegt Harro de Langen, marketing communicatie manager bij ABB. ‘Zowel voor woningbouw, utiliteit als industrie. Daarnaast biedt het ons de mogelijkheid om in een beperkt aantal dagen een grote hoeveelheid relaties te spreken en informeren.’

Drie pijlers

Elektrotechniek krijgt een nieuw logo dat beter aansluit bij de drie pijlers van de beurs: installatie – industrie – energie. De installatie gaat over verlichting, domotica, schakel- en installatiemateriaal, laag- en middenspanningsmateriaal. Industrie gaat over industriële elektronica, automatiseringssystemen, sensoren, meet- en regelsystemen, elektrotechnische apparatuur, elektrische aandrijvingen en robotica. En bij de pijler Energie draait alles om energietechnieken/infra, midden- en hoogspanningsmateriaal, kabels, verbindingsmoffen, eindsluitingen en meetmethodiek.

Elektrotechniek diner

Op de eerste dag van de beurs, maandag 30 september, wordt voor de derde keer het Elektrotechniek Diner  georganiseerd. Dit netwerkmoment voor de branche is ook het moment van de uitreiking van de ETOP Innovation Awards 2013 vakprijs. Daarnaast wordt de ETOP Innovation Awards 2013 publieksprijs uitgereikt. Bezoekers van de beurs kunnen via internet hun stem uitbrengen op hun favoriet. De ETOP Innovation Awards wordt mede georganiseerd door brancheorganisatie Fedet. Andere programmaonderdelen en de precieze inhoud daarvan volgen nog.

Over de beurs

Elektrotechniek richt zich op de elektrotechnisch installateur en de industrie. Op de beurs worden nieuwste systemen, technologieën en producten op het gebied van onder meer industriële elektronica, meet-, regel- en bedieningsapparatuur, installatiemateriaal, verlichting, bekabeling, gebouwbeheersystemen, zonne- en alternatieve energie, industriële automatisering en domotica gepresenteerd. Kennisuitwisseling door middel van congressen, seminars en workshops staat centraal. VNU Exhibitions werkt nauw samen met brancheorganisatie Fedet voor de organisatie van Elektrotechniek.