Brancheverenigingen in de bouw tevreden over akkoord woningmarkt

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Brancheverenigingen in de bouwsector reageren positief op de aangekondigde maatregelen in het akkoord voor de woningmarkt dat dinsdagavond werd gesloten. Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Nederland en Uneto-VNI zijn blij dat de kogel door de kerk is.

‘Voor de bouw is het absolute noodzaak dat er een impuls komt. Voor de huur- en koopsector is duidelijkheid vereist. Het akkoord is in lijn met onze wens om duidelijkheid en stimulansen voor de bouw. Dat is dus positief. De pijn wordt hierdoor verzacht’, aldus Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland.

Bouwend Nederland ziet dat het akkoord veel duidelijkheid geeft voor veel huiseigenaren en starters. Brinkman: ‘Daardoor kunnen ze weer investeren en dát is heel hard nodig nu de werkloosheid in de bouw naar 30 procent stijgt. Vooral het energiezuinig maken van je huis wordt nu nog aantrekkelijker.’

Van alle maatregelen zal de bouw meteen flink baat hebben bij de btw-verlaging. ‘Dat levert veel banen op, de bewezen positieve effecten daarvan kennen we al uit 2010 – 2011. Daarom pleitten we al voor verlaging vanaf de verkiezingen’, aldus Brinkman.

Uneto-VNI

Uneto-VNI ziet het akkoord over de woningmarkt dat dinsdag is bereikt als grote winst voor de installatiesector. De brancheorganisatie is vooral blij met het besluit om 150 miljoen euro te steken in een Nationaal Fonds voor Energiebesparing. Ook de invoering van een laag btw-tarief voor onderhoud en renovatie betekent volgens Uneto-VNI een impuls voor de sector.

Volgens voorzitter Titia Siertsema biedt het Nationaal Fonds voor Energiebesparing de installatiebranche flinke kansen. ‘Dankzij dit fonds kunnen consumenten straks tegen een gunstig tarief geld lenen om hun energierekening omlaag te brengen, bijvoorbeeld door zelf energie op te wekken met zonnepanelen. Dat gaat de installatiebranche veel werk opleveren en dat is hard nodig in deze tijd.’

Aannemersfederatie

Aannemersfederatie Nederland, de koelorganisatie van kleine en middelgrote bouw- en infrabedrijven, prijst het akkoord voor woningmarkt en bouwsector dat minister Blok met medewerking van CU, D66 en SGP tot stand heeft gebracht.

De federatie: ‘Met het akkoord geeft de minister aan de sector nu ook iets te brengen en niet alleen te willen halen. Het loslaten van de oorspronkelijke kabinetsplannen; waarbij hypotheken geheel moesten worden afgelost, woningcorporaties astronomische bedragen moesten afdragen en alle investeringen werden geblokkeerd, zijn een belangrijk signaal voor de sector en de consumentenmarkt.’

Btw-verlaging

De bouwsector zelf zat te springen om een belangrijke impuls. De Aannemersfederatie is dan ook zeer verheugd dat de btw op renovatie/onderhoud wordt verlaagd. Dit zal evenals een jaar geleden een belangrijke impuls geven aan de sector. De tijdens de vorige btw-verlaging behaalde extra omzet bedroeg ruim 500 miljoen euro.