Afbouwers zien rol opdrachtgevers in het ontwerp- en bouwproces groter worden

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Door verschillende ontwikkelingen in de bouw zijn de rollen van de partijen die betrokken zijn bij het ontwerp- en bouwproces aan verandering onderhevig. Volgens de afbouwers is in de afgelopen vijf jaar met name de rol van installateurs en opdrachtgevers in het ontwerp- en bouwproces groter geworden en zal deze ook in de komende vijf jaar het meest toenemen.

De rol van de architecten is volgens de afbouwers kleiner geworden en zal dit ook komende jaren het geval zijn. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy dat in het vierde kwartaal van 2012 is uitgevoerd onder 119 afbouwers.

BIM (Builing Information Model), de economische situatie en duurzaam bouwen zijn slechts enkele ontwikkelingen die ervoor hebben gezorgd dat de rollen in het ontwerp- en bouwproces in de afgelopen jaren zijn veranderd. Volgens de afbouwers is vooral de rol van installateurs en opdrachtgevers in dit proces groter geworden (beide 40 procent (zeer) toegenomen).

Daarnaast verwachten zij ook dat vooral de rol van deze twee partijen in de komende vijf jaar groter zal worden. Over de eigen rol van de afbouwers zijn de meningen verdeeld; ongeveer even veel afbouwers geven aan dat hun rol is afgenomen als toegenomen en hetzelfde geldt voor de verwachtingen voor de komende jaren.

De rol van opdrachtgevers in het ontwerp- en bouwproces zal volgens de helft van de afbouwers in de komende 5 jaar groter worden. Het betreft hier verschillende opdrachtgevers, maar met name particulieren zullen meer invloed krijgen. Daarnaast zal ook de invloed van de woningbouwcorporaties en het bedrijfsleven als opdrachtgever volgens de afbouwers toenemen.