Reiden komt met compactere bewerkingscentrum op EMO 2013

De Zwitserse machinebouwer Reiden presenteert dit najaar op de EMO de RX 14, een compactere uitvoering van het vijfassig bewerkingscentrum RX 18. Wie in april het open huis bezoekt, kan zien hoe de opbouw van de machine gebeurt.

Frezen en draaien in één opspanning: dat is momenteel de trend in de verspaning, zegt Florian Isler, internationaal sales manager bij Reiden. Met de RX18 heeft de machinebouwer twee jaar geleden de eerste machine hiervoor gebouwd; nu wordt dit uitgebreid met de kleinere RX14. Deze krijgt zowel in de X- als in de Y-verplaatsing een bereik van 1600 mm, waarmee de machine eigenlijk dichterbij de RX 18 zit dan het kleinere bewerkingscentrum RX 10.

Volgens Florian Isler blijft de freesdraaitechnologie alleen beschikbaar op de beide nieuwe machines. ‘Technisch kan het niet op de RX 10 omdat het machineconcept geen ruimte biedt voor een draaitafel.’ In het compactere bewerkingscentrum worden meerdere componenten uit de grotere machine gebruikt. Ook de bijzondere trigonaal freeskop zal als optie beschikbaar zijn. Door de speciale plaatsing van de A-as bij deze freeskop kun je hiermee onder een hoek van -15 tot + 105 graden bewerken, waardoor het werkstuk dichtbij de tafel opgespannen kan worden. Als je met de spindel in praktisch horizontale positie freest, worden de X- en Y-as zo continu in dezelfde richting belast.

Nummer 4 van RX 18

Van de RX 18 zijn inmiddels de eerste machines in bedrijf bij klanten. De machine die twee jaar geleden op de EMO zijn debuut beleefde, staat bij een klant in Imbach, vlakbij de fabriek in Reiden. Nummer 2 en 3 – alleen in de freesuitvoering – staan respectievelijk in Zwitserland en Zuid Duitsland en nummer 4 wordt momenteel in de fabriek gebouwd. Deze zal ook tijdens het open huis te zien zijn. Reiden levert de RX18 en straks ook de RX14 nu met ofwel een Siemens of een Heidenhain besturing.

Het open huis van Reiden vindt op 11 en 12 april plaats. In Nederland vertegenwoordigt Promas CNC het Zwitserse merk, dat naast de RX 18 serie ook de RX 10 (compact vijfassig bewerkingscentrum) en BFR2 machines (modulair concept met een maximale X-as van 4.000 mm) bouwt. De EMO Hannover is dit jaar van16-21 september 2013. Geïnteresseerden kunnen informatie opvragen en zich aanmelden voor de open dag bij Reiden via sales@promascnc.nl

In de speciale editie Machinebouw die 25 april verschijnt een uitgebreide reportage over deze Zwitserse machinebouwer Reiden. Heeft u nieuws te melden voor deze special laat dat dan uiterlijk 11 april weten via redactie@vraagenaanbod.nl