Grootste zuiveringsinstallatie ter wereld met Nereda-techniek

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Op 8 meter hoogte monteren medewerkers van Friamco uit het Friese Winsum roestvrijstalen installaties voor de waterzuiveringsinstallatie in Groningse Garmerwolde. Ze werken in twee betonnen tanks, die de uitbreiding van de rioolwaterzuiveringsinstallatie vormen. Het gaat om de grootste zuiveringsinstallatie ter wereld die met de zogeheten Nereda-techniek werkt.

De nieuwe manier van zuiveren van afvalwater gebeurt straks op biologische wijze met bacteriën.

De tanks hebben een diameter van 40 meter en zijn 8 meter hoog. Een aanvoerbuffer (29 meter doorsnee), een korrelslibbuffer en bedieningsgebouw maken het nieuwbouwproject compleet.

Jaarlijks zuivert Noorderzijlvest straks 27 miljoen m3 rioolwater uit de gemeenten Groningen, Loppersum en Ten Boer. Tegelijkertijd wordt ook 7,5 miljoen kWh aan stroom opgewekt.

Noorderzijlvest investeert in totaal 23 miljoen euro. Aannemerscombinatie GMB Civiel BV-Imtech Infra werkt sinds mei 2012 aan het project en hoopt eind 2014 op te leveren. Het maken van de bouwkundige voorzieningen vergt een jaar tijd. Ingenieursbureau Witteveen+Bos maakte het integrale ontwerp voor de totale installatie. Advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV levert de innovatieve Nereda-technologie.