Werkgevers houden hand op de knip voor nieuwe cao Metaal & Techniek

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

‘Onder de huidige economische omstandigheden is het niet verantwoord in de nieuwe cao een verdere kostenstijging af te spreken voor 2013. Afhankelijk van de looptijd van de nieuwe cao en de overige afspraken, kan eventueel worden bezien of er voor de periode na 2013 ruimte is voor een geringe aanpassing van de lonen. Crisisbestrijdingsdagen kunnen daar een onderdeel van zijn.’

Dit staat in de voorstellenbrief van de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek FWT als aanloop naar de nieuwe cao besprekingen die op 13 maart starten. Dit kunnen we tevens zien als reactie op de eerder deze week gepubliceerde voorstelen van de vakbonden zoals Vraag en Aanbod die gisteren publiceerde op deze website.
De FWT heeft er deze keer voor gekozen niet met een uitgebreide voorstellenbrief te komen. Vandaar dat zij zich beperken tot de hoofdlijnen. In dat kader doen zij een aantal voorstellen waarvan wij hierna een verkorte versie plaatsen.

Lonen

Ondanks de economische crisis bevat de cao 2011-2013 een aanzienlijke loonkostenstijging, waaronder een loonsverhoging van 1,15 procent per 1 februari 2013 en een wijziging in de verdeling van de pensioenpremie voor 2013. Deze loonsverhoging alsmede de stijging van het werkgeversdeel van de pensioenpremie drukt voor een groot deel op het jaar 2013. Daarom moet nu, gegeven het feit dat we nog middenin de crisis zitten, terughoudendheid worden betracht.


Afhankelijk van de looptijd van de nieuwe cao en de overige afspraken, kan eventueel worden bezien of er voor de periode na 2013 ruimte is voor een geringe aanpassing van de lonen. Crisisbestrijdingsdagen kunnen daar een onderdeel van zijn.

Ouderenbeleid

Om kosten terug te dringen stellen wij voor de seniorendagen ingrijpend te beperken en op termijn af te schaffen. Dat kan worden gerealiseerd door de extra vakantie-rechten voor oudere werknemers toe te kennen vanaf het bereiken van de leeftijd van 60 jaar, in plaats van de huidige 50-jarige leeftijd, te beginnen met 12 uren per halfjaar


De leeftijdsgrens die de inzet van oudere werknemers voor overwerk en werken in ploegendienst beperkt, verhogen van 55 jaar naar 60 jaar. Vervolgens kan deze grens meebewegen met de aanpassing van de AOW-leeftijd.


De huidige mogelijkheid om de functie van de werknemer in voorkomende gevallen te wijzigen met aanpassing van loon moet niet beperkt blijven tot jongeren. Dat kan in het belang zijn van zowel werkgever als werknemer. Voor de werknemer is het een methode om de inzetbaarheid op latere leeftijd te garanderen. Dat is wenselijk gelet op de oplopende einddatum waarop het dienstverband wordt beëindigd.

Werktijden

Het dagvenster vast te stellen op een periode van 15 uur (van 6.00 tot 21.00 uur), met de mogelijkheid om dit venster voor de duur van één jaar te verschuiven tot uiterlijk 08.00 uur (dan van 8.00 tot 23.00 uur). Werktijden volgens rooster die vallen binnen de grenzen van de standaard arbeidstijd gelden als gebruikelijk en komen niet in aanmerking voor een (dagvenster)toeslag.


Naast de mogelijkheid de invoering van een dienstrooster van 4 x 9,5 uur in overleg met de vakvereniging af te spreken, moet een rooster van 4 x 9,5 uur ook in overleg met het medezeggenschapsorgaan dan wel de werknemersdelegatie ingevoerd kunnen worden.

Slot

Wij behouden ons het recht voor om op een later tijdstip zo nodig met aangepaste of aanvullende wijzigingsvoorstellen te komen. Tevens stellen wij voor de redactiecommissie de teksten van Cao-artikelen te laten screenen op gewijzigde wetgeving. Voorstellen tot aanpassingen en/of verbeteringen zullen aan het Dagelijks Bestuur van de Vakraad worden voorgelegd.

De volledige Voorstellenbrief FWT t.b.v. de Cao’s Metaal en Techniek 2013-2014