Actal: Regelgeving sluit onvoldoende aan bij bedrijfsvoering metaalbedrijven

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De overheid moet regelgeving beter laten aansluiten op de bedrijfsvoering van metaalbedrijven. Regels zijn te complex en veranderen ook te vaak. Dit leidt ertoe dat zelfs uitvoerders van het beleid niet precies weten welke regels van toepassing zijn op metaalbedrijven.

Dat staat in de Sectorscan Metaal van Actal, het Adviescollege toetsing regeldruk. Actal adviseert daarin een rem te zetten op veranderingen in regelgeving en bedrijven meer tijd te geven om hun bedrijfsvoering aan te passen. 

Voorzitter Jan ten Hoopen heeft het advies ‘Regels in bedrijf: sectorscan metaal’ vorige week overhandigd aan minister Kamp van Economische Zaken.

De overheid kan regeldruk en irritatie verminderen door rekening te houden met de bedrijfsvoering van ondernemingen. Dit leidt niet alleen tot meer draagvlak voor die regelgeving, maar vooral tot betere naleving. Het gaat hierbij vooral om de onderwerpen ruimtelijke ordening, milieu, veiligheid, arbeidsomstandigheden en financiële administratie.

Brancheorganisaties reageren tevreden op het Actal-advies. FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming kan zich volledig vinden in het advies: ‘Regeldruk is voor de ondernemers in de technologische industrie al jaren een van de grootste ergernissen.’ Metaalunie wil, nu de problemen zo helder in kaart zijn gebracht, dat de ministeries alle problemen erkennen in plaats van ze te blijven ontkennen.

Lees het uitgebreide artikel over het Actal-advies en de reactiess van bracheorganisaties deze week in Vraag en Aanbod.