Bayer MaterialScience maakt polyurethaan injectieharsen geschikt voor windturbines

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Polyurethaan injectieharsen van Bayer MaterialScience zijn uiterst geschikt voor de industriële productie van de complete rotorbladen van windturbines. Dat is het resultaat van een recent project uitgevoerd door het nieuwe competentiecentrum voor windenergie in het Deense stadje Otterup, waar de wereldwijde activiteiten van Bayer MaterialScience voor dit vakgebied worden aangestuurd en gecoördineerd.

Bij de productie van rotorbladen wordt de hars samen met vezels in een matrijs gebracht. Ze vormen samen een zeer sterk composietmateriaal. De afgewerkte rotorbladen zijn sterker, wegen minder en gaan langer mee dan rotorbladen op basis van epoxyharsen en onverzadigde polyesters.

Bovendien zijn polyurethaanharsen ook gemakkelijker te verwerken dan conventionele materialen, wat de doorlooptijd van het productieproces aanzienlijk verlaagt en de productiviteit een stevige duw in de rug geeft. Dat bevordert dan weer de kostenefficiëntie van het proces. Gezien een kwart van de totale kosten van een windturbine momenteel naar de productie van de rotorbladen gaat, is de kostprijs van rotorbladen reduceren één van de voornaamste streefdoelen in de ontwikkeling van windenergie.

Met een omzet van 11,5 miljard euro in 2012, behoort Bayer MaterialScience tot ‘s werelds grootste polymeerbedrijven. Het bedrijf is actief in de vervaardiging van hoogtechnologische polymeermaterialen en de ontwikkeling van innovatieve oplossingen.