Deelnemers gezocht voor Europese taakgroep norm voor bamboevloeren

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

CE-markering van houten vloeren en parket is verplicht. Basis voor die CE-markering is NEN-EN 14342 ’Houten vloeren – Eigenschappen, conformiteitsbeoordeling en merken’ wordt op dit moment herzien en de nieuwe versie zal expliciet niet gelden voor vloeren van bamboe.

Dit heeft tot gevolg dat bamboevloeren niet meer van CE-markering kunnen worden voorzien op basis van deze norm. Het is voor alle marktpartijen van belang dat CE-markering van bamboevloeren ook in de toekomst mogelijk blijft. Voor de producenten draagt CE-markering bij aan de ongehinderde handel binnen Europa. Voor de gebruiker geven de prestatieverklaring en bijbehorende informatie inzicht in de kwaliteit van het product voor de toepassing die hij op het oog heeft.

Europese taakgroep

Voor het opstellen van de geharmoniseerde norm voor bamboevloeren en de bijhorende beproevingsnormen wordt een Europese taakgroep opgericht. Hiervoor zoekt NEN ook Nederlandse deelnemers. Omdat het werk nogal specialistisch is worden de deelnemers geacht over voldoende relevante vakkennis te beschikken, goed op de hoogte te zijn van de actuele stand der techniek en van vigerende regelgeving.

De voertaal in de groep is Engels en NEN gaat het proces begeleiden. De voorwaarde bij het ontwikkelen van een norm is dat de deelnemers de procesbegeleiding door NEN en de eventuele kosten van de overige werkzaamheden financieren. Het uitgangspunt hierbij is dat degene die baat hebben bij het afsprakendocument, bereid zijn daarvoor een financiële bijdrage te leveren.

Relevante eigenschappen

In de nog op te stellen normen worden en onder andere eigenschappen als maatvoering, brandgedrag en formaldehyde-emissie opgenomen. Deze staan ook in de Annex ZA van bovengenoemde NEN-EN 14342 en in de gerelateerde normen. Er moet worden bepaald of deze aspecten ook de voor CE-markering van bamboevloeren relevante eigenschappen zijn. En of de bepalingsmethoden kunnen worden overgenomen of dat deze moeten worden aangepast of moeten worden aangevuld met bepalingsmethoden voor andere eigenschappen.

Startbijeenkomst

NEN organiseert op woensdag 10 april een startbijeenkomst in Delft. Deelname aan de taakgroep staat open voor elke organisatie die belang heeft bij dit onderwerp.