Doorstart voor Aluminium Centrum: Metaalunie wil kennis en kunde voor aluminiumindustrie behouden

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Koninklijke Metaalunie gaat een doorstart van de koepelorganisatie voor de aluminiumindustrie, het Aluminium Centrum, realiseren.

Het Aluminium Centrum verkeerde eind vorig jaar financieel in zwaar weer. Dit leidde uiteindelijk tot een faillissement. Metaalunie neemt nu de kennis en kunde over. Begin vorige week zijn alle formaliteiten met de curator afgehandeld en Koninklijke Metaalunie is nu eigenaar van Aluminium Centrum. De naam Aluminium Centrum blijft bestaan. Deze is mee overgenomen en wordt in de nieuwe situatie als een stichting ondergebracht bij Metaalunie in Nieuwegein.

Slechte ontwikkeling

Directeur Organisatie Bert Jaarsma: ‘We zijn er van overtuigd dat de Nederlandse metaalindustrie gebaat is bij goede kennis en opleidingen over aluminium. Met de teloorgang van het Aluminium Centrum constateerden we dat de kennis over aluminium in de breedste zin van het woord, toch aan het opdrogen was. En gezien de rol van de aluminium verwerkende en producerende bedrijven in Nederland, is dit een slechte ontwikkeling. Vandaar dat we na diverse gesprekken met betrokken partijen tot dit besluit zijn gekomen.’

Binnen de Metaalunie zal het Aluminium Centrum worden ondergebracht in een stichting. ‘Het wordt dus geen branchevereniging omdat vele leden van het voormalige Aluminium Centrum bij de Metaalunie al lid zijn van bijvoorbeeld de branches Vereniging toeleveranciers Metalen Dak- en Gevelmaterialen (MDG), Metaal Gieterij Bedrijven (MGB) de Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG), en de Vereniging voor Oppervlaktetechnieken van Materialen (VOM)’, aldus Jaarsma.

Ervaring

De nieuwe stichting Aluminium Centrum wordt opgezet door Ronald Kousbroek. ´Binnen enkele maanden, we richten ons op 1 juli, moet de organisatie zijn ingericht. De stichting wordt dan operationeel en de doorstart is dan een feit.’ Kousbroek verwacht in september weer te kunnen starten met het opleidingenpakket.

Kousbroek heeft de nodige kennis, ervaring en affiniteit met aluminium. Hij heeft gewerkt bij Aluminium Delfzijl en Nedal Aluminium en is als branchemanager betrokken geweest bij Stichting Anodiseren (Stanod) en MGB. Bovendien is hij gepromoveerd binnen de vakgroep Metaalkunde van de K.U. Leuven. ‘Een van de doelstellingen is om waar mogelijk de aluminiumactiviteiten meer te integreren in de metaal- en composietenomgeving. Verder zullen de activiteiten als het promoten en kennis delen een belangrijk onderdeel uitmaken van het Aluminium Centrum. Denk daarbij aan Additive Manufacturing met aluminium. Het faciliteren aan de producerende en verwerkende aluminiumindustrie wordt dus vervolgd.’