Speciaalchemiegroep Lanxess rapporteert sterke resultaten over 2012

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Speciaalchemiegroep Lanxess rapporteert sterke resultaten over het afgelopen boekjaar. Belangrijke kengetallen zijn erop vooruit gegaan. ‘2012 was tot nu het beste jaar in ons groeiverhaal’, zei voorzitter van de raad van bestuur van Lanxess Axel C. Heitmann op de jaarlijkse financiële persconferentie in Düsseldorf.

Lanxess bevestigde de voorlopige bedrijfsresultaten van 2012 die op 7 maart gepubliceerd werden. De omzet van het bedrijf steeg in het boekjaar 2012 met 4 procent tot 9,094 miljard euro. Doorslaggevend waren hier onder meer onze focus op groeimarkten, de sterke vraag naar agrochemicaliën, bijdragen door overgenomen bedrijven en de prijs-vóór-volumestrategie.

De Ebitda vóór buitengewone baten en lasten klom 7 procent hoger van 1,146 miljard euro tot 1,225 miljard euro. Daardoor lag het bedrijfsresultaat binnen de nagestreefde bandbreedte van 5 tot 10 procent groei. De Ebitda-marge vóór buitengewone baten en lasten bedroeg 13,5 procent, tegenover 13,1 procent een jaar geleden. Het groepsresultaat en de winst per aandeel (WPA) stegen het voorbije boekjaar elk met 2 procent tot 514 miljoen euro en 6,18 euro.

Op de algemene aandeelhoudersvergadering van 23 mei 2013 zal een dividend van 1,00 euro per aandeel worden voorgesteld. Dat is een stijging met bijna 18 procent tegenover vorig jaar. Het betreft een uitkering van in totaal ongeveer 83 miljoen euro.

Ook het personeel profiteert mee van dit sterke resultaat. De groep betaalt immers ongeveer 115 miljoen euro aan resultaatgebonden bonussen uit aan de medewerkers die deelnemen aan het bonusprogramma. Voor 2011 was dat ongeveer 100 miljoen euro.