Iq software op missie: ‘eerst de software, dan de machine’

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Denken vanuit software en niet eerst vanuit de machine. Het is in de kern het evangelie dat iq software probeert te verspreiden in plaatbewerkingsland. ‘Machines worden uiteindelijk bijzaak.’

Sinds kort bedient iq software de Nederlandse markt voor plaatsnijden: een technisch programma voor het snijden van plaat vanuit één pakket. Alles vanuit de gedachte dat productie begint met een softwarepakket. ‘Wat wij prediken is de gedachte dat je een goed softwarepakket aanschaft, dat past bij jouw productie en bedrijf, en vervolgens machines aanschaft die daarbij nodig zijn’, vertelt Hillebrand Dekker, directeur van iq software.

‘Er is overredingskracht nodig om plaatbewerkers dit te laten inzien’, merkt ook John van Rest op, hij is verantwoordelijk voor de verkoop. ‘Om bij een klant, met een bestaand machinepark, aan tafel te gaan zitten en te zeggen dat hij niet software bij zijn machine moet zoeken, maar andersom, dat is wel eens lastig. Idealiter richt je de productie helemaal vanaf nul opnieuw in, met software voor plaatsnijden als fundament. Maar zo werkt het nu eenmaal niet. Daarom is het belangrijk om te weten dat iq software een modulaire opbouw heeft, waardoor we het ook gemakkelijk kunnen inrichten op de bestaande systemen’.

Dutch Steel Works

De paden van Dekker en Van Rest kruisten zich in 2009 bij een project voor de naburige Neptune Shipyards. Deze scheepsbouwer schafte destijds een plasmasnijder aan van de Belgische leverancier Wouters Cutting & Welding, waarvoor MicroStep de machine en de machine software verzorgde en Dekker namens iq software het volledige ERP-pakket ontwierp. Het bracht de mannen bij elkaar met de missie om machine software te integreren in het volledige pakket.

Het leidde uiteindelijk tot de zelfstandige plaatsnijfabriek Dutch Steel Works. Deze innovatieve snijfabriek met snij- en plottechnieken en efficiënte productiemethoden is gespecialiseerd in  bouwpakketten voor constructie- en scheepsbouw. Door voorop te lopen met technische toepassingen en op het gebied van automatisering levert Dutch Steel Works snijwerk van hoge kwaliteit tegen concurrerende prijzen en binnen korte doorlooptijden. Het bedrijf telt slechts drie personeelsleden. Dekker: ‘We ontwierpen het volledige softwarepakket, alles dus ineen. Het gaat om plasmasnijden, waarbij gebruik wordt gemaakt van een automatisch laadstation. Het project is uniek, dat vind je nergens. Dutch Steel Works kan platen snijden met een maximale afmeting van 12.300 bij 3.000 millimeter en een dikte van 2 tot 30 millimeter.’

Nestingsoftware

Een verschil met veel nesting software is dat iq software het zelf ontwerpt en maakt. Nestsoftware komt vaak uit het buitenland. iq software heeft het in eigen hand. Je zit dus met één speler aan tafel: voor nesten én snijden.’ Daar zit volgens Van Rest een belangrijk verschil met andere aanbieders. ‘Zij hebben zelf de productie en maken het voor zichzelf. Wij maken deze softwarepakketten echter op maat voor de klant.’

iq software stelde een online pakket samen dat voor meerdere verkoopdoeleinden  beschikbaar is.  iq software heeft hiervoor een demo-site, http://iqstaal.nl/.  Nieuw betekent echter ook nog onbekend. ‘Daarom timmeren wij sinds 2012 hard aan de weg’, vertelt Dekker.

De module iq online werd eerst uitgebreid proefgedraaid bij Dutch Steel Works. Dekker: ‘Bij ons is het de bedoeling dat je, of je nu wel of niet kunt tekenen, direct kunt werken met deze module. Pats, boem en het product is klaar en alles geautomatiseerd’.

Lange adem

Dekker en Van Rest zijn van mening dat ze een simpel pakket hebben, geschikt voor alle mkb bedrijven. Van Rest: ‘Automatisering groeit door en online groeit door. Daarom zijn er dadelijk veel bedrijven die zo gaan werken. Daarom hebben we ook de online offerte-/calculatiemodule in het totaalpakket geïntegreerd. Zo is altijd alles up-to-date’.

Een roepende in de woestijn voelen ze zich niet met hun overtuiging. Maar dat er lange adem nodig is om de draai van denken vanuit machines naar denken vanuit software te maken, staat buiten kijf. ‘Toch moeten plaatbewerkers wennen aan het idee dat software leidend is. Machines worden uiteindelijk echt bijzaak’.