Het Koningstientje allereerste herdenkingsmunt

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Het Koningstientje is de allereerste herdenkingsmunt met het portret van de toekomstige Koning Willem-Alexander.

Deze 10 euro herdenkingsmunt wordt uitgegeven door het ministerie van Financiën vanwege de inhuldiging van onze nieuwe Koning op dinsdag 30 april in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam. Het is een 10 euromunt, omdat het een Koninklijk thema betreft. Bekijk in onze webwinkel alle bijzondere uitgiften van het Koningstientje.

Samenbindend, vertegenwoordigend en aanmoedigend; zo ziet Koning Willem-Alexander het Koningschap. Deze elementen vormen de richtlijn voor het ontwerp van het Koningstientje van de hand van Persijn Broersen & Margit Lukács.

De voorzijde van de munt toont deels de tekst ‘Je Maintiendrai’ en een baldakijn dat een theater suggereert met Willem-Alexander in de schijnwerpers. De keerzijde van de munt toont het andere deel van de vaandeltekst en toont een blik vanachter de coulissen op het publiek, aan wie Willem-Alexander zijn eed aflegt. Sinds 1567 wordt in Utrecht Nederlands muntgeld geslagen. Als één van de oudste bedrijven in ons land is de Koninklijke Nederlandse Munt trots op een rijk verleden. Nog steeds betalen we dagelijks met muntgeld. De Koninklijke Nederlandse Munt voorziet in die vraag door in opdracht van de Nederlandse Staat munten te slaan. Naast het slaan van circulatiegeld, richt de Koninklijke Nederlandse Munt zich op de (inter)nationale verzamelaarsmarkt met munten, penningen en muntgerelateerde producten.

www.knm.nl