FNV Bondgenoten stuurt Tata Steel ultimatum voor nieuwe cao

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Na het opstappen van de Tata Steel directie tijdens de onderhandelingen voor een nieuwe cao is er grote onrust ontstaan onder de werknemers van Tata Steel.

In een drietal goedbezochte ledenvergaderingen hebben de leden hun onvrede geuit over het vastlopen van de cao-onderhandelingen maar ook over de totale gang van zaken. De leden zijn zeer ontevreden. Er is grote onrust op de werkvloer en harde kritiek op het management.

Vijf eisen

De leden hebben zich duidelijk uitgesproken. Vrijwel unaniem (1 tegenstem) hebben de leden ingestemd om Tata Steel een laatste kans te gunnen om tot een cao te komen. Maar dan moet er wel de bereidheid zijn bij Tata Steel om substantiële stappen te zetten. Wat nu op tafel ligt is absoluut onvoldoende.

De leden hebben zich achter de onderstaande vijf eisen gesteld:

1. een aanzienlijke verbetering van loonbod of inkomen (eenmalige koopkracht uitkering en verbetering van de bijdrage in de Ziektekostenverzekering)

2. Inhoudelijk aanpassing van het Werkgelegenheidspact

3. Extra maatregelen, Vertrekstimuleringsregeling, Plaatsmakersregeling en Flexpool van het Sociaal Plan Beter Werken ook van toepassing te verklaren voor werknemers buiten de scope van Beter Werken en deze extra maatregelen op te nemen in de cao

4. Afspraken maken over de positie van uitzendkrachten waarbij inkomen en werktijden gelijk zijn aan

die van de vaste werknemers

5. De verslechtering van de RAU, aftoppen van bijzondere verlofuren en het structureel inroosteren van

ADV(VK)-dagen moeten van tafel

Mogelijk stakingen

FNV Bondgenoten heeft de gestelde eisen in een ultimatieve brief overgebracht aan de directie. Tata Steel krijgt tot 1 mei 2013 de tijd om de vakbonden uit te nodigen voor verdere onderhandelingen. Als Tata Steel niet wenst in te gaan op deze laatste kans dan zal FNV kort na 1 mei een ledenvergadering organiseren waar de leden gevraagd zal worden de eisen met daadwerkelijke vakbondsacties, waarbij stakingen niet zijn uitgesloten, te ondersteunen.