Imtech snijdt in banen, vooral in Nederland en Duitsland

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Om de concurrentiekracht te verbeteren, kondigde Imtech eind april een reorganisatie aan welke de capaciteit in lijn brengt met de marktomstandigheden. Het verlies van arbeidsplaatsen is daarbij onvermijdelijk.

Bij een aantal overige bedrijfsonderdelen van Imtech worden, afhankelijk van de markt en bedrijfsomstandigheden, diverse kleinere efficiency programma’s uitgevoerd. De totale verwachte reorganisatielast in 2013 bedraagt circa 80 miljoen euro en zal leiden tot het verlies van 1.300 arbeidsplaatsen vooral in Nederland en Duitsland. Imtech gaat in gesprek over de implementatie van het reorganisatieplan met de medezeggenschap en vakbonden.

Lastig jaar

Royal Imtech heeft een lastig kwartaal achter de rug maar heeft zich, naar eigen zeggen en gegeven de omstandigheden, behoorlijk staande weten te houden. De orderportefeuille is op peil gebleven en bedroeg 6,4 miljard euro per eind eerste kwartaal 2013 ten opzichte van 6,4 miljard euro per einde vierde kwartaal 2012. Het resultaat in het eerste kwartaal stond onder druk. Er is besloten tot een extra reorganisatie en kostenbesparingsprogramma om het resultaat in 2013 en de jaren daarna te versterken. Op dit moment wordt geen verwachting voor het gehele jaar 2013 afgegeven.
Hierna een korte samenvatting van de ontwikkelingen in de belangrijkste onderdelen van Imtech:

  • In het Verenigd Koninkrijk en Ierland heeft Imtech een goed kwartaal achter de rug. De orderportefeuille is goed gevuld.
  • In Nordic heeft Imtech een redelijk kwartaal achter de rug. Een aantal nieuwe projecten is iets later dan gepland van start gegaan. De orderportefeuille is gestegen.
  • In Nederland was het eerste kwartaal moeizaam. Voortdurende lastige marktomstandigheden zijn aanleiding voor een aanvullende reorganisatie. De orderportefeuille is wat teruggelopen.
  • Imtech Duitsland en Oost Europa heeft een moeizaam kwartaal achter de rug. Een kostenbesparingsprogramma en reorganisatie zullen de resultaten ondersteunen. De orderportefeuille is gelijk gebleven.
  • Imtech ICT heeft goed gepresteerd in het eerste kwartaal. De orderportefeuille is goed.
  • Imtech Marine is het jaar matig gestart. De orderportefeuille is licht gegroeid.
  • Imtech Traffic en Infra kende een lastige start door overcapaciteit bij het Infrabedrijf. Dit wordt geadresseerd door de geplande extra reorganisatie. De orderportefeuille is stabiel.
  • Imtech Spanje heeft een solide kwartaal achter de rug. De orderportefeuille is stabiel.
  • Imtech Turkije had een redelijke start en de orderportefeuille is gegroeid.

Imtech