Onderhandelingen metaal cao’s gaan definitieve fase in

De eerste schermutselingen rondom de nieuw af te sluiten cao’s voor de metaal zijn achter de rug. Nu wordt het serieus. Vandaag zijn de onderhandelingen voor de nieuwe cao Metalektro de derde ronde ingegaan en morgen start de zesde ronde voor de nieuwe cao Metaal en Techniek.

Hep van Luunen, die de onderhandelingen voor de cao Metaal en Techniek namens de werkgevers (FWT) voert, hoopt op begrip van de werknemers. ‘Onze insteek is morgen is niet anders dan bij de vorige onderhandelingen’, vertelt hij. ‘De vraag is of er bij de werknemers voldoende begrip is, veel bedrijven staan onder water. Ik hoop morgen te kunnen melden dat daar enig begrip voor is.’
Van Luunen is tevens waarnemer tijdens de onderhandelingen voor de cao Metalektro die vandaag is  hervat. Hij kon daar vandaag niet bij zijn, hij had andere verplichtingen.

Werknemers

FNV Metaal kondigt aan haar leden te gaan polsen en maakte al vast een filmpje met enkele reacties van werknemers. ‘De werknemers in de Metaal en Techniek willen waardering voor hun werk, een cao waarmee ze thuis kunnen komen, maar na verschillende onderhandelingen is het de vraag of het zover gaat komen. Werkgevers blijven vasthouden aan verslechteringen en de nullijn voor het komende jaar’, meldt FNV Metaal naar aanleiding van de presentatie van het filmpje.

De bestuurders van FNV Metaal gaan de bedrijven in om de mensen wakker te schudden. Er staan ledenvergaderingen gepland van 23 mei tot en met 6 juni.