Op een druk bezocht In-House event heeft Kuka voor het eerst in de Benelux de plug and play lascel flexible Cube getoond. Deze cel wordt compleet met lastechnologie geleverd. Kuka begeeft zich hiermee in een nieuwe markt en brengt de jarenlange ervaring op lasgebied in de automobielindustrie naar de algemene industrie.
Die kennis voegt volgens Stijn Janssen, sales manager bij Kuka Automatisering + Robots NV, veel toe aan het concept, dat bedoeld is voor het midden- en kleinbedrijf dat laswerk flexibel wil automatiseren. ‘Wij hebben vanuit de automobielindustrie veel kennis en ervaring op lasgebied. Die brengen we nu ook naar de algemene industrie. Er zijn maar weinig partijen te vinden die naast de apparatuur de toegevoegde waarde van kennis van het lasproces kunnen bieden’, zegt Janssen.
De cel is ontwikkeld door Kuka Systems, een onderdeel van de robotfabrikant dat al decennia lang geautomatiseerde lassystemen bouwt voor met name de automobielindustrie; grote projecten die doorgaans starten bij 1 miljoen euro. ‘We willen minder afhankelijk worden van de auto-industrie, daarom is deze cel gebouwd en gaan we hiermee richting de algemene industrie’, legt Stijn Janssen het idee achter deze stap uit. Kuka levert deze lascel zowel direct aan eindklanten als via systemintegrators. Voor het MIGMAG-lassen werkt men hiervoor in de Benelux samen met Lastraga, dat de klant kan ondersteunen met zowel proceskennis, opspaninrichtingen als ook alle verbruiksgoederen voor het lassen.
Vijf uitvoeringen
De flexible Cube is een plug and play oplossing, dus inclusief robot en lasapparatuur van onder andere Fro-nius, EWM, Merkle of SKS, maar het is niet uitgesloten dat hier nog andere merken aan toegevoegd gaan worden. Lasprocessen die geïntegreerd worden kunnen MIGMAG zijn, TIC-lassen en plasmalassen. De cel zit in een container die via een heftruck verplaatst kan worden. De opspantafel draait, zodat terwijl de robot binnenin de kubus last, de operator aan de buitenkant het volgende werkstuk in de lasmal kan plaatsen.
Deze draaitafel kan zowel handbediend als automatisch worden geleverd. Op dit moment bouwt het Duitse concern vijf typen van de flexible Cube, met laadgewichten van 100 tot 400 kilo. In de zwaarste uitvoering zit een draaizwenktafel in de cel, zodat het werkstuk optimaal voor de lasrobot gepositioneerd kan worden. Kuka heeft de eerste vijf cellen al geleverd, drie aan Duitse klanten, een in Rusland en een in Nieuw Zeeland. Stijn Janssen ziet in de Benelux zeker een markt voor dit concept. ‘Het is een out of the box machine die een compleet proces kan vervullen. We richten ons hiermee op de bedrijven die beginnen met lasrobotisering als ook op bedrijven met ervaren medewerkers. Stilaan ontstaat er namelijk ook een vervangingsmarkt.’