Stako komt met 3D pantograaf snijkop

Stako heeft een nieuwe 3D snijkop ontwikkeld voor alle snijprocessen: plasma, waterjet, autogeen en laser. De zogeheten pantograaf bevelunit is de laatste ontwikkeling en beleefde zijn wereldpremière op de vakbeurs EuroBlech in oktober vorig jaar.

De 3D snijkop is voor demonstraties te zien in de showroom in Wijchen in combinatie met een boor/tap unit. Stako heeft inmiddels verscheidene pantografen bij klanten geïnstalleerd.Op de TIV in Gorinchem vertellen eigenaar Markus Peters en sales Benelux Mark Buiting meer over deze ontwikkeling.

Pantograaf

‘3D snijden op zich is niet nieuw, maar wij hebben tijdens de ontwikkeling ervan gezocht naar de ideale oplossing voor een zo’n mooi mogelijke snede in het meest uitdagende plaatwerk. En die hebben we gevonden in deze 3D-pantograaf bevelunit.

De kop kan 360 graden roteren om zijn eigen centerpunt’, vertelt Buiting. ‘Hierdoor zijn meerassige correcties tijdens een continu veranderende hoek niet meer nodig. dit samen met de constant actieve hoogteregeling is het resultaat een optimale bevel snijoplossing.’ De pantograaf kan met een relatief simpele opbouw op elke bestaande machine worden gemonteerd.


Deze door Stako ontwikkelde combinatie van meerassige snijtoorts en software maakt hét verschil met andere bevelsnijtoortsen’, aldus Markus Peters. ‘De snijkwaliteit bij het bevelen komt door een combinatie tussen boogspanning (plasma), snijsnelheid en snijhoogte.’ Stako heeft hiervoor software ontwikkeld, deze in de PLC geïntegreerd op dusdanige wijze dat de parameters automatisch ingesteld worden en aan de machine worden doorgegeven. Dit betekent dat geen snelheden of spanningsaanpassingen (aan veranderende geometrieën van het te snijden deel) geprogrammeerd moeten worden in de snijfile.


Een van de voordelen van de pantograaf bevel kop is de herhaalnauwkeurigheid, die onafhankelijk is van de ervaring van de bediener.

Stako