Voorgelakt kan een ideale oplossing zijn voor een productontwerp. Je kunt niet zo maar voorgelakte plaat inzetten in de product, soms is re-engineering nodig. Vrees is echter beslist niet nodig.
Dit is een van de statements tijdens de bijeenkomst ‘voorgelakt metaal’ van de Federatie Metaalplaat FDP bij Staal Service Center Jack Muller. Een kleine veertig deelnemers kwam samen in Wijchen. En dat gebeurde niet in de kantine of in een zaaltje maar midden in de productiehal. De achtergrond hiervan was het geheel interactiever te maken. Meer vragen en reacties van de aanwezigen… minder presentatie, meer dialoog. Er waren geen power points of flipcharts, maar met concrete producten in de hand werd toegelicht hoe het proces kan lopen van ‘idee naar eindproduct’ in dit geval met voorgelakt metaal.
Na een inleiding van FDP over de huidige marktsituatie, benadrukte de FDP wederom dat de binnenlandse markt in veel segmenten onder druk staat en dat de kansen liggen bij de export naar onze buren in Duitsland. Het oppakken van deze mogelijkheden en kansen wordt nog onvoldoende benut.
Voorgelakt
Jack Muller en Anita van Stiphout gingen vervolgens in op het ‘voorgelakte’ onderwerp van de middag: de totaalaanpak van idee naar eindproduct. Aan de hand van meer en minder voor de hand liggende voorbeelden werd uitgelegd hoe voorgelakt een ideale oplossing kan zijn bij een productontwerp. Voor zowel grote oppervlakken als voor kleine producten kan voorgelakt een betere oplossing zijn.
In kleur en textuur waren er verrassend veel mogelijkheden. Het is zaak iedere keer weer individueel naar het product te kijken. Soms is re-engineering nodig om dan met een aanzienlijk kosten en logistiek voordeel te eindigen. Uiteindelijk bepaalt elk bedrijf zelf op basis van een combinatie van factoren, welke optie het beste past: voorgelakt of coaten na bewerking.
Corrosiegevoelig
Rob Peters van DPA Plaatwerk uit Kampen gaf vervolgens zijn visie op het toepassen en verwerken van voorgelakte plaat. Een aantal panelen werd getoond waarbij ingegaan werd op de reden waarom DPA voor de voorgelakte oplossing koos. Een vaak gehoord bezwaar dat voorgelakt corrosiegevoelig is op de snijkanten en dat omvormen met kleine binnenradius een probleem is, werd ontzenuwd. Niet dat je ongestraft voorgelakt kunt inzetten voor elke toepassing, maar koudwatervrees is beslist niet nodig.
Eigenlijk dezelfde problematiek als bij lijmen en hechtverbindingen, waar ook vaak onzekerheid en onbekendheid met verwerking een grote terughoudendheid veroorzaakt. Ook hier geldt een goede analyse vooraf naar de mogelijkheden voorkomt een hoop problemen. En er is meer mogelijk dan je op het eerste gezicht denkt.
Verwerken voorgelakt
De pauze werd zichtbaar goed gebruikt om meningen en ervaringen uit te wisselen tussen de aanwezigen. Na de pauze zagen we Jack Muller in productie. Op een decoiler werd een rol voorgelakt verwerkt. Een productiehal in bedrijf is altijd leuk om te zien. Het was interessant om te zien hoe de verwerkers van voorgelakt zochten naar nuttige aanvullende informatie en hoe deze gebruikersgroep op haar beurt de niet-verwerkers weer vooruit hielp met eigen ervaringen uit de praktijk. Op deze wijze werd de interactieve doelstelling in groepsverband ruimschoots gehaald.
Ook individueel werd er veel gediscussieerd over voorgelakt in de meest brede zin van het woord. De vele producten die uitgestald lagen werden in kleiner verband bestudeerd en vaak uitvoerig besproken. Er waren speciale kwaliteiten voorgelakte plaat, die spannende vervormingen mogelijk maken en daarmee ruimte geven voor een fraai design. De ontwikkelingen op het gebied van robuuste en krasvaste coatings kwamen tevens aan de orde, omdat dit een belangrijk aspect is zowel tijdens de bewerking, als later in het eindproduct.
Om het voorgelakte gevoel mee naar huis te nemen ontvingen de deelnemers een zelf te vouwen bakje van voorgelakt plaatmateriaal mee.