Het behoud van de mosselbranche in Nederland. Dat was wat er op het spel stond bij Murre Techniek om de mosselzaadvisserij in ons land te verduurzamen. Het antwoord: het EasyFarm systeem, een nieuwe dimensie in mosselzaadinvanginstallaties (MZI).
Een alternatief voor het invangen van mosselzaad. Jan Murre, directeur van Murre Techniek, besteedde liefst tien jaar aan dit vraagstuk. ‘We wilden een nieuw systeem voor het invangen van mosselzaad. Niet meer, zoals traditioneel, vangen met sleepnetten vanaf natuurlijke zaadbanken op de zeebodem, maar in de verticale waterkolom’, vertelt Murre. De oplossing kwam in de vorm van drijvende kweeknetten, waar de mossellarven zich aan hechten. Murre: ‘Daar groeien ze uit tot mosselzaad. En dat vangen we af met onze oogstmachine. Deze gaat langs de verticale netten, opent zich als een schaar en sluit zich dan om het mosselzaad van het net te schrapen, zodat het eindigt in een tank.’ Daarna kan de mosselkweker het zaad uitzetten in kweekpercelen. Daar groeit het uit tot de volwassen consumptiemosselen.
Oogstmachine
De speciale EasyFarm oogstmachine kan eenvoudig aan iedere mosselkotter bevestigd worden. Doordat de oogstmachine instelbare schraapbanden heeft, kan de mosselvisser de machine zo afstellen dat deze alleen de buitenste laag mosselzaad van het net haalt. Doordat het net tijdens het oogsten volledig onder water blijft, kan de mossellaag onder de buitenste laag in alle gevallen ongemoeid verder groeien. Totdat ook die laag de gewenste grootte heeft bereikt. Op deze manier kan de mosselvisser wel twee tot drie maal per seizoen oogsten. Tijdens het oogsten heeft de mosselvisser slechts één iemand extra nodig: de bediener van de machine. Een EasyFarm-systeem bestaat uit een net van zo’n 100 meter lang en maximaal 5 meter diep. Dit net hangt verticaal in zee en wordt in positie gehouden door een drijvende buis, een zogenoemde floaterpipe. De buis is in de zeebodem verankerd met twee pen- of schroefankers, aan ieder uiteinde een. De buizen en de onderlijn van het net zitten met touwen vast aan deze ankers.
Proceslijnen
Murre Techniek is leverancier van geavanceerde proceslijnen voor de voedselverwerkende industrie en de vis-, schaal- en schelpdierensector en staat bekend om haar totaaloplossingen in combinatie met het streven naar lage onderhoudskosten. ‘Daarin is de mosselsector de belangrijkste tak van sport. Zo’n 50 tot 60 procent van onze omzet komt uit de mosselbranche’, vertelt directeur Murre. Daarnaast wil het bedrijf innovatief zijn als het gaat om kostenbesparing op het gebied van personeel en
milieu. Dat doet het met een aantal agentschappen en vooral veel eigen engineering. Op de hoofdvestiging in Krabbendijke werken zo’n dertig medewerkers.
Samenwerking
In 2001 gingen machinebouwer Murre Techniek en mosselkweker Koninklijke Prins & Dingemanse een samenwerking aan om de mosselzaadvisserij te verduurzamen. Verduurzaming leek absoluut noodzakelijk om het dreigend tekort aan mosselzaad op te vangen. Samen met TNO is gezocht naar een alternatieve manier voor het invangen van mosselzaad. Tien jaar later werd het resultaat omgedoopt tot EasyFarm, een innovatieve mosselzaadinvanginstallatie (MZI).
Duurzaam
EasyFarm is volgens Murre een betrouwbare en effectieve manier van mosselzaadinvang. Het sluit geheel aan bij de huidige doelstellingen van het kabinet zoals die verwoord zijn in het mosselconvenant. Murre: ‘In zowel goede als slechte tijden is de invang van mosselzaad veel constanter, dan wanneer het op de zeebodem ligt. Betrouwbaarder én duurzamer dus. Een andere voordeel is dat het op bestaande systemen en bij mosselkwekers weinig aanpassingen vereist. Inmiddels hebben we EasyFarm al verkocht in onder meer Denemarken, Ierland en Canada.’
Uitverkiezing
Murre Techniek verdiende er een uitverkiezing mee voor de Smart Solution Award die 26 juni in Nieuwegein wordt uitgereikt. ‘We kregen het verzoek om mee te doen met de Smart Solution Award van de Koninklijke Metaalunie en wonnen de districtsronde. Nu gaan we op voor de landelijke award. Waarom we moeten winnen? Omdat we hiermee zorgen voor behoud van de mosselbranche in Nederland.’