Staking en werkonderbrekingen in de metaal

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Zo’n duizend werknemers van verschillende bedrijven in de groot- en kleinmetaal gaan aanstaande vrijdag 21 juni staken, werkonderbrekingen houden en een actiemars lopen voor een beter loon, een vierdaagse werkweek en waardering van vakmanschap. Dit omdat de cao-onderhandelingen voor de klein- en grootmetaal zijn vastgelopen.

Het gaat om twee grote metaal-cao’s, waarbij de onderhandelingen over een nieuwe cao vastzitten (cao metalektro: 150 duizend werknemers, cao metaaltechniek: 330 duizend werknemers). Ook zijn er morgen in het noorden van het land (Friesland, Groningen, Drenthe) werkonderbrekingen en manifestaties bij een aantal grote metalektro-bedrijven. Onder andere bij scheepswerven in Hoogezand en Harlingen, Fokker, Draka, Honeywell, Centraalstaal en Niestern Sander

Manifestatie

De manifestatie in Zoetermeer start om 10.30 uur, bij het gebouw van UNETO-VNI (werkgevers metaaltechniek, Bredewater 20). Rond 11.00 uur vertrekken de actievoerders richting FME-CWM (werkgevers metalektro, Boerhavelaan 40), waar de manifestatie wordt vervolgd met toespraken door vakbondsonderhandelaars.

Sowieso acties

CNV Vakmensen heeft de werkgevers in de metalektro en de metaaltechniek een ultimatum gestuurd, dat vandaag (donderdag 20 juni afloopt), respectievelijk om 12.00 uur en om 19.00 uur. ‘Als we geen reactie krijgen, gaan we direct na de zomer het actietraject in’, stellen CNV-onderhandelaars Peter de Jong (metalektro) en Marco Hietkamp (metaaltechniek). ‘De manifestaties op vrijdag gaan sowieso door. De werknemers verdienen een goede cao, met aandacht voor vakmanschap en ontwikkeling én een acceptabele loonsverhoging. De werkgevers moeten nu stoppen met tijdrekken en zich realiseren dat het ons ernst is. Niemand zit te wachten op acties in twee van de grootste sectoren van ons land.’

Daden

Het tekort aan vaklieden wordt in 2016 geraamd op 155.000 in de technieksectoren. Er worden allerlei initiatieven genomen om meer mensen de techniek in te krijgen, zoals het Techniekpact.
‘Na alle mooie woorden daarover willen werknemers daden zien, die het werken in de sector aantrekkelijk maken, anders zijn al die initiatieven nutteloos. Het is nu tijd om jongeren te trekken met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en ouderen op een gezonde manier gewoon goed aan het werk te houden’, aldus FNV Metaal bestuurders Jacqie van Stigt en Jos Brocken.

Werkgevers

Koninklijke Metaalunie zegt op haar website dat het niet van plan is op alle eisen in te gaan en zal dat ook op gepaste wijze laten weten. De Metaalunie kiest voor continuïteit van de lidbedrijven en daarmee het behoud van de werkgelegenheid.

Acties geven sector slechte naam

FME heeft de vakbonden opnieuw laten weten dat onderhandelen de enige weg is om tot een cao-akkoord te komen. Ineke Dezentjé Hamming, voorzitter FME en leider van de werkgeversdelegatie: ‘In het belang van de technologische industrie en van de werkgelegenheid is het noodzakelijk dat werkgevers en werknemers samen optrekken. Acties zijn economisch onverantwoord en geven bovendien de sector een slechte naam. Daar komen de technici die we zo hard nodig hebben niet op af.’

Grootmetaal

In de grootmetaal werken zo’n 150 duizend mensen in onder meer de automobielindustrie, metaalgieterijen, truckbouw, scheepsbouw, chips- en halfgeleiders, vliegtuigbouw, machinefabrieken, vaak ook als toeleverancier. De werkgeversorganisatie is FME-CWM. Veel voorkomende beroepen zijn monteur, productiemedewerker, operator, elektrotechnicus, draaier, lasser, frezer. De cao-onderhandelingen zijn gestart op 23 april.

Kleinmetaal

De kleinmetaal cao (Metaal en Techniek) is een van de grootste cao’s in Nederland. Er werken zo’n 325 duizend mensen in verschillende branches zoals de metaalbewerking, installatietechniek, schadeherstel, isolatie, koel- en luchttechniek. Bekende werkgeversorganisaties zijn Metaalunie, Uneto-VNI, FOCWA. De cao-onderhandelingen zijn gestart op 13 maart 2103.