Drukbezochte Technodag van Visem

‘Kennis delen is ons bestaansrecht’, zo opende Visem-voorzitter Tonny ter Maten de vierde Technodag van de industriële spuit- en moffelbedrijven. Kennis delen doet de sector blijkbaar maar al te graag, want de vierde editie bracht een recordaantal deelnemers bijeen. Blijkbaar is de honger naar kennis groot in de branche.

Kennis werd er gedeeld in De Fabrique, het vroegere fabrieksgebouw aan de rand van Utrecht. Christian Schmitz van de Hochschule Krefeld schetste zijn onderzoek naar de mogelijkheden om met een combinatie van laser met UV-licht lakken uit te harden. Near infrared uitharden van poederlakken lijkt een aantrekkelijk alternatief te zijn, omdat je de laserstraal kunt gebruiken om de solventen in de coating te verwijderen, waarna er het UV-licht bijkomt voor de definitieve uitharding van binnenuit.

De eerste resultaten met deze technologie aan de hogeschool in Krefeld (vlakbij Venlo) zijn hoopgevend. Enkele nadelen van het UV-harden worden ermee verholpen. Behalve het verwijderen van de solventen, is dat je met UV-licht bij dikke lagen het risico loopt dat de onderste lagen niet goed worden uitgehard, omdat de lichtstralen daar niet meer doordringen. ‘De onderste laag reageert niet en dat kan betekenen dat de hechting minder is’, aldus Schmitz. Door te verschuiven van ultraviolet naar near infrared en de laser toe te voegen, heb je een energiebesparende uitharding met een beter eindresultaat. De meerkosten van de laser verdien je terug door de lagere operationele kosten. De Duitse onderzoeker denkt dat het nog enkele jaren zal duren voordat de techniek voldoende uitontwikkeld is voor industriële toepassingen.

Kwaliteitsrichtlijn

Dat geldt niet voor de ontwikkeling van een nieuwe kwaliteitsrichtlijn voor verf op zink. Guus Schmittmann van Zinkinfo Benelux lichtte de nieuwe richtlijn toe. ‘We maken voor het poederlakken en natlakken van zink een nieuwe kwaliteitsrichtlijn, zodat architecten en anderen weten waarvoor ze kiezen’, zei Schmittmann over het idee achter deze nieuwe richtlijn. Er wordt uitsluitend gekeken naar buitentoepassingen. Bij de ontwikkeling zijn meerdere partijen in Nederland en België betrokken. Tijdens de komende editie van Eurofinish, de oppervlaktebehandelingsbeurs dit najaar in Gent, vindt de officiële presentatie plaats.

Poeders selecteren

Jeroen Schothuis van Jonkman Coating presenteerde de eerste concepten van een Powder Navigator. Met deze internettool kan de poederlakker een poederlak selecteren dat goed bij zijn opdracht en uitgangspunten past. In de pauzes van de TechnoDag werd al een eerste versie gedemonstreerd. ‘De Powder Navigator is bedoeld om de optimale poederkeuze te maken’, verduidelijkte Schothuis, die bij de ontwikkeling nauw met Visem en andere partijen samenwerkt. Poeders worden beoordeeld op veertien criteria, waar de gebruiker zelf een bepaald gewicht aan mag toekennen. ‘Omdat geen enkele installatie en geen enkel team hetzelfde is’, aldus Schothuis. ‘Als jij vloeigedrag belangrijk vindt, dan kun je daar meer gewicht aan toekennen. Of als je dekking voorop stelt.’ De tool komt in 2014 online beschikbaar. Wel kan men binnenkort al een testversie uitproberen op www.powdernavigator.com/demo.