Overheid en bedrijfsleven promoten hout uit duurzaam beheerd bos in Green Deal

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De ministeries van Infrastructuur en Milieu, Economische Zaken en Buitenlandse Zaken en de houtsector gaan zich samen met een groot aantal branches in de bouw-, meubel- en retailketen, FNV Bouw, CNV Vakmensen, het Initiatief Duurzame Handel en Tropenbos International, inspannen om van hout uit duurzaam beheerd bos de norm te maken in Nederland.

Het doel is om daarmee duurzaam bosbeheer wereldwijd te bevorderen. De ambitie van de 27 deelnemende partijen om gezamenlijk de norm te maken van hout uit duurzaam beheerd bos, is vastgelegd in de Green Deal die zij vorige week ondertekend hebben. De manier waarop de partijen zich gaan inspannen varieert van bewustwording tot kennisoverdracht over praktische zaken als certificering bij hun achterban.

Uiteraard is het PEFC keurmerk hierbij een belangrijk middel waar de partijen gebruik van kunnen maken. Naar verwachting zal door deze Green Deal dan ook de vraag naar hout met het PEFC keurmerk toenemen.

Met de Green Deal wil de overheid een extra impuls geven aan haar beleid op het gebied van duurzaam inkopen van hout. Staatssecretaris Wilma Mansveld: ‘Veel van het hout dat in Nederland wordt gebruikt komt van buiten Nederland. Daarmee zijn die bossen ook ons milieu, waar we zorg voor moeten hebben. Deze Green Deal zorgt er voor dat we niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst van deze mooie groene, hernieuwbare grondstof gebruik kunnen maken.’