Lastig onderhandelen in Houtverwerking

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De onderhandelingen voor een nieuwe cao Houtverwerkende Industrie (HVI) gaan niet van een leien dakje. Dit blijkt na drie onderhandelingsronden.

FNV Meubel & Hout gaat nu eerst met de leden in gesprek. Op 1 mei 2012 liep de cao HVI al af. Het is vorig jaar niet gelukt om tot een nieuwe cao te komen. Nu, met een frisse start in 2013, blijkt na drie onderhandelingsronden dat het opnieuw moeizaam gaat.

Voor FNV Meubel & Hout is een verlenging van de cao met een bescheiden loonsverhoging bespreekbaar. Werkgevers willen dat werknemers ATV-dagen inleveren, in totaal 80 uur, voor minder loon dan de dagen waard zijn. Daaruit kan dan een loonsverhoging worden betaald. Verder willen werkgevers de zogenoemde ‘ontzie-maatregelen’ schrappen of versoberen. Die maatregelen moeten er nu voor zorgen dat werknemers gezond de eindstreep kunnen halen. Het gaat om seniorendagen en maatregelen voor oudere werknemers ten aanzien van overwerk. Ook vinden werkgevers dat het mes flink gezet moet worden in de afspraken over kort verzuim.

FNV Meubel & Hout heeft zijn inzet naar beneden bijgesteld om begrip te tonen voor de moeilijke situatie waarin bedrijven zich bevinden.

Als reactie heeft FNV Meubel & Hout voorgesteld om in een werkgroep voorstellen te maken over duurzame inzetbaarheid. Dit betekent afspraken maken over hoe op termijn om te gaan met seniorendagen, arbeidsomstandigheden en opleidings- en loopbaanbeleid. FNV Meubel & Hout heeft naar eigen zeggen tijdens de derde onderhandelingsronde op 17 juni een stapje richting werkgevers gedaan. FNV heeft strikte voorwaarden geformuleerd voor een eventueel inleveren van ATV-dagen. Het zou mogen voor een beperkt aantal van twee dagen. Het mag niet als medewerkers onvoldoende dagen hebben en het mag alleen als een grote meerderheid van de werknemers ermee instemt.

Werkgevers willen dat het bedrijf het helemaal zelf kan bepalen als het bedrijf dat nodig acht. Verder willen ze geen beperking van het aantal uren dat moet worden ingeleverd. De enige grens is een werkweek van maximaal 40 uur zonder ATV.

Er is nog geen nieuwe onderhandelingsdatum vastgesteld.