Dictator verspaant zijn deuropvangers op 2 µ nauwkeurig

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De fabrikant van mechanische deuropvangers Dictator heeft na een grondige selectie geïnvesteerd in een Okuma LT2000EX-MY draaimachine. De nieuwe machine, die in de eerste plaats is gekozen vanwege de duurzame, hoge repeteerbaarheid, betekent een nieuwe stap in de bijna volledig geautomatiseerde onderdelenproductie.

Voor de turnkey-oplevering van de machine, compleet met FMB-stafaanvoer en Mayfran spaanafvoer, tekende Okuma-importeur Gelderblom, die ook zorgde voor de trainingen en projectbegeleiding.

Productie zuigers

De LT2000EX wordt ingezet voor de efficiënte productie van zuigers voor hydraulische cilinders (onderdelen van deuropvangers), cilindrische deksels en kleinere onderdelen. De meeste daarvan worden vervaardigd van messing en automatenstaal, maar door de hogedrukkoeling (70 bar) zijn ook roestvaststalen componenten goed verspaanbaar. Een hoge stabiliteit en daaruit voortvloeiende repeteerbaarheid zijn vereist om de dempingstijd van cilinders, een belangrijk kwaliteitsaspect van het eindproduct, binnen nauwe grenzen te houden.

Thermisch stabiel 

Het geheim van de smid bij de LT2000EX is het Thermo Friendly Concept (TFC), een door Okuma ontwikkelde technologie, waarbij machineconstructie, sensor- en besturingstechniek worden gecombineerd met als doel het verhogen van de thermische stabiliteit en daarmee het garanderen van de precisie binnen nauwe grenzen. Diverse machinecomponenten produceren warmte, die resulteert in maatafwijkingen. Die kunnen handmatig gecorrigeerd worden, maar dat gaat ten koste van de productiviteit. Een andere mogelijkheid is het klimatiseren van de werkplaats, maar dat is alleen in bijzondere gevallen rendabel. Bij TFC wordt het machineontwerp zodanig aangepast dat de thermische effecten op de productgeometrie niet alleen zo gering mogelijk zijn, maar ook voorspelbaar en reproduceerbaar. Temperatuurvariaties in de machine worden onmiddellijk gecorrigeerd in de besturing.

De aan Dictator geleverde LT2000EX-MY draaimachine kan seriematig en onbemand complexe bewerkingen uitvoeren bij draaidelen tot Ø52 mm en is daartoe uitgerust met twee turrets met elk plaats voor zestien (aangedreven) gereedschappen. De dubbele C-as maakt het mogelijk om aan twee spillen tegelijk freesbewerkingen uit te voeren. De bovenste turret heeft een extra Y-as, waarmee excentrische frees- en boorbewerkingen mogelijk zijn. In de machine wordt een zeer dunne snijolie van Lubes Industries toegepast.

Gelderblom

Snijolie Lubes Industries  

Mayfran spaanafvoer  

Okuma

Dictator