Gildemeister Groep vergroot omzet en winst eerste half jaar 2013

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De Gildemeister Groep heeft de eerste helft van 2013 goed afgesloten. De omzet steeg met 6 procent naar 975 miljoen euro (2012: €916,8 miljoen). De netto winst steeg van 26,2 naar 30,5 miljoen euro. De orderontvangsten daalden in het eerste half jaar naar 1.069,9 miljoen euro (2012: €1.188,4 miljoen). De Groep is optimistisch over de rest van 2013 vooral vanwege de stimulans die men verwacht van metaalbewerkingsbeurs EMO van 16-21 september in Hannover.

De Gildemeister Groep is wereldwijd een van de groottse producenten van metaalbewerkingsmachiners, vooral verspaning zoals draaimachines, freesmachines en lasertechnologie. De Gildemeister Groep trekt sinds 2011 samen op met het Japanse concern Mori Seiki. De Gildemeister Groep bestaat naast Mori Seiki uit DMG afgeleid van voorheen de bedrijven Deckel, Maho en Gildemeister die nu samen optrekken met de naam DMG Mori Seiki onder andere vanuit het Duitse Pfronten.

Export

Ondanks het terugvallen van de investeringen in Europa en een daling van nieuwe orders in Duitsland heeft de Gildemeister Groep zijn marktpositie verstevigd in Rusland , de Verenigde Staten en Japan. De buitenlandse omzet van de Groep steeg met 20 procent tot 657 miljoen euro (vorig jaar 548,7 miljoen euro). Het buitenlands aandeel in de omzet steeg dan ook naar 69 procent (vorig jaar 67 procent). Volgens de Groep werd deze groei onder andere gestimuleerd door het partnerschap met het Japanse Mori Seiki. Dit jaar werd voor het eerst samen opgetrokken in verkoop en service in China en Rusland. De komende periode wordt deze samenwerking uitgebreid in Canada en Brazilië.

EMO

De terughoudendheid van investeringen in Europa wordt gecompenseerd door de aanhoudend goede ontwikkelingen in de Aziatische, Amerikaanse en Russische markten in de tweede helft van 2013. De Groep verwacht een belangrijke impuls van de EMO, die dit jaar van 16-21 september in Hannover wordt gehouden. Gildemeister zal daar samen met Mori Seiki een van de grootste stands bemannen met 93 draaiende machines worden gepresenteerd.

De Gildemeister Groep gaat er van uit over geheel 2013 een omzet te behalen van rond de 2 miljard euro en een winst van 82 miljoen euro.

 Haljaarcijfers 2013 Gildemeister Groep.

 

In Nederland wordt Mori Seiki nog steeds vertegenwoordigd door Landré in Vianan en de Deckel Maho Gildemeister machines worden verkocht door DMG Benelux in Veendaal