Okuma naar de EMO 2013 met twee nieuwe verticale bewerkingscentra

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Okuma presenteert op de EMO twee primeurs, te weten de vijfassige verticale bewerkingscentra MU-5000V en MU6300V. Verder focust de producent op ‘multitasking’. Okuma wordt in Nederland vertegenwoordigd door Gelderblom.

Laatstgenoemde machine overbrugt qua werkbereik de leemte tussen de eerder uitgebrachte B400 en B750. Met de Multus U3000 en U4000 ziet een nieuwe serie ‘multitaskers’ het licht. Met als basis een solide orthogonaal vlakbed beschikken ze over een grote Y-as verplaatsing, een tweede revolver (optie), hogere vermogens voor de aangedreven freesgereedschappen en het nieuwe besturingsconcept met vergroot beeldscherm en ergonomisch bedieningspaneel.

Primeurs

De primeur zijn de vijfassige verticale bewerkingscentra MU-5000V en MU6300V. De machines kunnen voor werkstukbelading aan de achterzijde van portaalladers of robots worden voorzien. De direct aangedreven C-as (15 kW, tot 700 min-1) leent zich ook voor het draaien van opgespannen werkstukken. De machines zijn gebouwd op basis van het bekende Thermo Friendly Concept (TFC), de thermische stabiliteit die de precisie van de bewerkingen binnen nauwe grenzen garandeert, ondanks de normale warmte-ontwikkeling van het proces en temperatuurschommelingen in de omgeving. Als optie kunnen de bewerkingscentra worden voorzien van het 5-assige Auto-Tuning systeem en Machining-Navy, een systeem dat de precisie verhoogt door automatisch meten en compenseren van positieafwijkingen in de zwenk- en draaiassen en automatische bepaling van de optimale snijsnelheidsbereiken. Eveneens optioneel is het botsingsbeschermingssysteem CAS.

Frees-, draai- en slijpmachines

De rest van de stand wordt ingenomen door een dwarsdoorsnede uit het omvangrijke programma frees-, draai- en slijpmachines, waarbij flexibiliteit, kwaliteit en economie de gemeenschappelijke kenmerken vormen. In de toekomst, zo laat Okuma weten, zullen de machines in een uniform design worden uitgevoerd en zullen alle machines met de bestaande, succesvolle besturing OSP-P300 worden uitgevoerd.
Deze besturing ondersteunt de operator met tal van functies voor het snel en bedrijfszeker genereren van NC-programma’s. Het aantal noodzakelijke druktoetsen zal tot bijna de helft van het oorspronkelijke aantal worden teruggebracht. De functie ‘Easy Operation’ analyseert automatisch de bewerkingsstrategie voor de programmeur en zorgt voor het meest efficiënte NC-programma. Het invoeren van de benodigde gereedschappen wordt met de functie ‘Advanced One-Touch IGF’ aanzienlijk vereenvoudigd en versneld.

Op de Okuma -stand (Hal 27, stand C30) zal een team van medewerkers van Gelderblom , Okuma’s Benelux-importeur, aanwezig zijn om klanten uit Nederland en België van dienst te zijn.