Bouwsector weifelend over energieakkoord

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Vorige week heeft het kabinet met werkgevers, vakbonden en milieuorganisaties een energieakkoord voor duurzame groei bereikt. Het akkoord bevat onder meer afspraken over vermindering van CO2-uitstoot en energiebesparing. Professionals in de bouw zijn matig enthousiast over dit energieakkoord.

Ondanks dat dit akkoord onder andere zal moeten leiden tot meer werkgelegenheid in de bouwsector en geld vrijmaakt voor energiezuinigere huurwoningen (energieakkoord levert vijftienduizend banen en bouwimpuls op) is slechts 37 procent van de bouwprofessionals positief over dit akkoord. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy dat in augustus 2013 is uitgevoerd onder 697 bouwprofessionals.

Neutrale houding

Dat een groot deel van de bouw niet positief is over het energieakkoord, betekent niet dat de bouwsector er negatief tegenover staat. Een groot deel van de marktpartijen in de bouw heeft geen uitgesproken mening over dit akkoord. Bijna drie op de tien professionals heeft namelijk een neutrale houding hierover en 21 procent geeft aan niet te weten wat ze van het akkoord moeten vinden. Deze partijen geven vooral als reden hiervoor aan dat zij nog niet voldoende kennis over het Energieakkoord hebben. Zij zijn blijkbaar niet voldoende bewust van de voordelen die het energieakkoord met zich mee kan brengen.

Onvoldoende financiële middelen

De professionals die positief zijn over het energieakkoord, zijn dit vooral omdat zij het belang van duurzaamheid inzien en zelf als bedrijf actief bezig zijn met duurzaamheidsmaatregelen. De bedrijven die negatief tegenover het energieakkoord staan, geven onder andere aan dat zij niet voldoende financiële middelen hebben om investeringen te doen waarmee voldaan kan worden aan de eisen uit het energieakkoord. De maatregelen in het akkoord zouden volgens hen daarom aantrekkelijker moeten zijn door bijvoorbeeld hogere subsidies en belastingverlaging. Daarnaast ontbreekt het bij een deel van deze bedrijven aan vertrouwen in het kabinet.

Architecten meest positief

Als gekeken wordt naar de mening van de verschillende bouwpartijen, zijn de architecten van alle ondervraagde bouwpartijen het meest positief over het energieakkoord, gevolgd door de aannemers B&U en de handel. De klusbedrijven en afbouwbedrijven zijn het minst positief over dit akkoord.