Veel minder bouwkundestudenten in Eindhoven en Delft

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De Technische Universiteit Eindhoven heeft voor dit schooljaar een derde minder aanmeldingen ontvangen. Volgens decaan Elphi Nelissen ligt dit vooral aan de bouwcrisis. Vorig jaar waren er nog 238 aanmeldingen, dit jaar zijn dat er 158. Ook de TU Delft heeft een historisch laag aantal eerstejaars bachelorstudenten: 265.

Dat schrijft Bouwwereld. Behalve de bouwcrisis zou de terugloop volgens Nelissen ook kunnen liggen aan een verkeerd beeld van de opleiding Bouwkunde. De studie wordt volgens haar vaak als een opleiding tot architect gezien, terwijl in Eindhoven slechts 30 procent als architect afstudeert. In Delft is dat 70 procent. De decaan denkt dat het nu juist een goed moment is om Bouwkunde te gaan studeren, omdat ze over vijf jaar een groot tekort aan academisch geschoolde bouwkundigen verwacht.

Bij de TU in Delft is zelfs sprake van een halvering in vergelijking met het topjaar 2009, toen er nog 562 eerstejaars bij Bouwkunde rondliepen. Doordat de onderwijskwaliteit toen in het gedrang kwam, werd daarna besloten een numerus fixus van 450 in te stellen, maar dat aantal eerstejaars wordt sindsdien niet gehaald.