Omscholing Zuid-Limburgse werklozen voor baan in metaal

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Metaalbedrijven in Zuid-Limburg leiden werklozen op voor een baan in de metaaltechniek. Het gaat om schoolverlaters zonder diploma of mensen die worden omgeschoold. Mechanical Contracting Limburg (MCL) in Born is een van de deelnemers aan het project Metal@Work. ‘Wij hebben daardoor in de afgelopen jaren zes aankomende vakmensen kunnen aannemen. Constructiebankwerkers en lassers, onder wie een vrouw’, zegt directeur Rob Feij.

MCL is een apparatenbouwer die drukapparatuur levert aan de chemie en petrochemie. De gemiddelde leeftijd van de medewerkers ligt boven de vijftig. Feij: ‘We hebben dringend nieuwe aanwas nodig voor de vervanging van mensen die met pen-sioen gaan. Het werk is zo specifiek dat we mensen intern moeten opleiden. Oudere werknemers moeten hun ervaring overbrengen op aankomende vakmensen.’ Elk jaar starten ongeveer acht werklozen met een opleiding tot constructiebankwerker, lasser of pijpfitter niveau 2.

Motivatie is het belangrijkst.

Een half jaar lang krijgen ze elke werkdag twee uur theorie en leren verder in de praktijk basisvaardigheden. Het tweede half jaar is een stage bij één van de deelnemende bedrijven.
Projectorganisatie ProLabor, verantwoordelijk voor het projectmanagement, draagt onder meer zorg voor opleiders en voor werving en verloning van deelnemers. MCL stelt een leslokaal en andere opleidingsfaciliteiten ter beschikking. Elk bedrijf betaalt maandelijks 1.600 euro voor zijn leerling.

Feij vindt investeren in mensen erg belangrijk. ‘Ik kan geen extra werk aannemen als ik niet genoeg personeel heb om het werk op een kwalitatief hoogwaardig niveau uit te voeren.
Er zouden meer bedrijven mee moeten doen om de opleiding in stand te houden. De baten liggen uiteindelijk hoger dan de kosten.’

 

Mechanical Contracting Limburg – MCL

project Metal@Work