INM ontwikkelt corrosiewerende slijtvaste coating en vetvrije glijlak

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De Duitse onderzoeksinstelling Leibniz-Institut für Neue Materialen laat op Eurofinish een nieuw composiet zien dat metalen onder extreme omstandigheden beschermt tegen corrosie. De coating is tevens bestand tegen invloed van zand of mineraal stof en dus slijtvast.

Eurofinish heeft hiermee samen met de beurs Materialica 2013 in München de Europese primeur, want de onderzoekers uit Saarbrücken hebben hun ontwikkeling nog niet eerder aan de buitenwacht getoond. Het bijzondere is dat de deeltjes van deze coating zichzelf ordenen. Na het aanbrengen vormen ze zelf een structuur die nog het meeste weg heeft van een gemetselde muur. Doordat de beschermende deeltjes zelf deze structuur aannemen, bieden ze een hoge mate van bescherming tegen corrosie.

De enkele micrometers dunne beschermlaag beschermt metaal tegen het indringen van zowel gassen als elektrolyten, bijvoorbeeld zoutoplossingen en waterige zuren. Ook als het gas onder druk staat blijven de corrosie werende eigenschappen gehandhaafd. Nadat het composiet thermisch is uitgehard op een metaalondergrond, is het stabiel en slagvast. Ook bij hoge mechanische belastingen wordt de dichte structuur niet aangetast. Een test met een stalen kogel van 1,5 kilo die vanaf 1 meter hoogte op een behandeld oppervlak valt, laat geen beschadiging van de coating zien.

Toepassing

De coating wordt aangebracht middels spuittechniek, vergelijkbaar met andere natchemische oppervlaktebehandelingen. Uitharden gebeurt bij een temperatuur van 150 tot 200 graden C. Het composietmateriaal is zowel geschikt voor metalen oppervlakken als ook voor metaallegeringen, staal, aluminium, koper en magnesium. Zowel vlakke delen als ook buizen, tandwielen en machinecomponenten kunnen hiermee behandeld worden. Het materiaal bevat geen chroom VI of andere zware metalen.

Vetvrije glijlak

Een andere innovatie uit het Duitse onderzoeksinstituut is een bijzondere vetvrije glijlak voor tandwielen en machineonderdelen. Ook hier maakt men gebruik van de technologie om nanodeeltjes zichzelf te laten ordenen. Na het aanbrengen van de lak vormen ze een transferfilm met een dakpanachtige structuur die zich tussen de lak en het tegenliggende metalen deel nestelt. Deze zorgt ervoor dat de twee delen zonder wrijving kunnen bewegen, waardoor vet of een andere smeerstof overbodig is. Tegelijkertijd beschermt de laag tegen corrosie, bij staal tot 1000 uur. Ook deze oppervlaktelaag wordt aangebracht met een natchemisch procedé.

Andere innovaties die het Duitse instituut op EuroFinish toont is een antibacteriële coating met een levensduur van vele jaren; het INM toont deze innovaties van 23 – 24 oktober op Eurofinish in het Belgische Gent.