Super lasstroombron tot 120.000 A met netvoeding van 32 A

Weerstandslassen tot 120.000 A met lastijd van maximaal
65 milliseconden met slechts een driefasen netaansluiting van 32 A, dat kan met de Power Plus van Tecna. ‘Het geheim van deze technologie zit hem in de hybridetechnologie, een combinatie van invertertechnologie en energieopslag in een condensator batterij’, vertellen Jos de Vries en Klaas de Kuiper van Laskar Puntlastechniek op Schweissen & Schneiden (16-21 september) in de stand van Tecna.

Commercieel directeur van Tecna Giorgio Galli ondersteunt het verhaal. ‘Puntlasmachines met zo’n stroombron komen vooral tot hun recht bij bedrijven die geen dure sterkstroomaansluiting hebben, maar slechts beschikken over een driefasen aansluiting van 32 Ampère. De Power Plus is leverbaar in twee amperages, te weten 60.000 ampère met een lastijd tot 120 milliseconden en 120.000 ampère met een lastijd tot 65 milliseconden.

Invertertechnologie

Laskar Puntlastechniek heeft de vertegenwoordiging van Tecna voor de Benelux markt. De specialiteit van de vertegenwoordiger is het weerstandslassen. In dat kader wijzen ze op een van de belangrijkste ontwikkelingen van de laatste tijd, de toepassing van de invertertechnologie naast de traditionele wisselstroom transformatoren. Deze zorgt ervoor dat je veel sneller kunt puntlassen op hogere vermogens en met reproduceerbare kwaliteit, minder warmte-inbreng in het materiaal en een betere netbelasting en nu ook een veel lagere afzekering. De Power Plus is wat dat betreft een unieke aanvulling op het huidige inverter programma.

Lasbesturing

Een recente ontwikkeling van Tecna is de nieuwe Touch screen lasbesturing voor de weerstandlasmachines Tecna 6022 Evolution. Deze nieuwe ontwikkeling in de Tecna lasbesturingen is uitgevoerd met een speciale werkmodus, ‘Smart Plus’ waarbij de lasbesturing zelf de instellingen bepaalt, die nodig zijn om het gewenste product te kunnen puntlassen. Samen met de al bekende werkwijze met de ‘constant stroomfunctie’ ontstaat de perfecte productie faciliteit om een constante stabiele kwaliteit en reproduceerbare verbinding te realiseren, zonder tussenkomst van de operator.


‘Deze besturing geeft je een optimale controle over het lasproces’, vertelt De Vries. ‘Het enige wat je moet doen is het instellen van de plaatdiktes en de materiaalsoort. Daarna neemt de besturing het over en stelt alle waardes in voor stroomsterkte, lastijd en luchtdruk. Een belangrijke factor is de luchtdruk. Las je met een te hoge druk dan neemt de weerstand tussen de te puntlassen delen af en wordt er met een te lage lasstroom gepuntlast. En dat betekent automatisch een slechte las. De nieuwe besturing regelt dat nu allemaal zelf. Dat betekent dat ook de minder vakbekwame operators met deze eenvoudige volautomatische lasbesturing het puntlasproces kunnen beheersen.


Dé noviteit in deze besturing is de hoogtemeting’, weet De Kuiper. ‘Je hoeft alleen materiaalsoort en plaatdikte te selecteren in de lasbesturing van de 6022 Evolution en de software zorgt voor de instellingen van lastijd, stroomsterkte en luchtdruk. Door het instellen van de materiaalhoogte voorkom je dat er wordt gelast op te dik of te dun materiaal. Stel je nl. 1 op 1 mm in dan zorgt de besturing ervoor dat bij dikker of dunner plaatmateriaal het lasproces wordt gestaakt ‘

Laskar Puntlastechniek
Tecna