FME: Tegemoetkoming techniekstudenten niet voldoende

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Onderwijsminister Jet Bussemaker maakte bekend dat ze studenten die een technische opleiding volgen in het nieuwe leenstelsel tegemoet wil komen. Deze studenten zullen ongeveer duizend euro per studiejaar van hun studieschuld kwijtgescholden krijgen.

Brancheorganisatie FME is verheugd dat de minister bèta-studenten wil compenseren. Maar de voorgestelde maatregel is volgens FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming “bij lange na niet voldoende”. De FME-voorzitter zegt in de discussie over het omzetten van de studiefinanciering naar een sociaal leenstelsel voortdurend te hebben gewezen op de negatieve effecten daarvan voor studenten in technische studies. “Deze studies kennen een tweejarige master; het dubbele van andere studies. De student moet dus langer lenen en is daarmee meer geld kwijt voor zijn opleiding. Dit kan een serieuze belemmering zijn voor het kiezen van een technische studie en dat kan niet de bedoeling zijn. Overheid, onderwijs en bedrijfsleven zetten binnen het Techniekpact alles op alles om de instroom in deze studies aanzienlijk te vergroten en dat is niet voor niets. Het is goed dat de minister naar ons heeft geluisterd en iets regelt voor deze studenten, maar voldoende is het niet. Ik geeft haar graag in overweging de kosten voor techniekstudenten substantieel te verlagen. Dat zet echt zoden aan de dijk.”

Het belang van meer technici

Er dreigt een groot structureel tekort aan technisch personeel in Nederland. In de FME-conjunctuurenquête najaar 2013 gaf meer dan de helft van de ondernemers aan dat het tekort aan technici een groeibelemmering is voor hun bedrijf. Dit is een gevaarlijke ontwikkeling omdat de technologische industrie niet kan voortbestaan zonder voldoende goed opgeleide technici. Jongeren moeten dus worden gestimuleerd om te kiezen voor een technische opleiding. Lagere studiekosten kunnen daarbij helpen.