Kansen voor PVC-recycling: Tot 2020 in Europa 6,8 miljoen ton aan PVC-reststromen

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Rond 1960 beleefde PVC zijn industriële doorbraak. Sindsdien is het op grote schaal ingezet als vervanger van bijvoorbeeld beton, metaal of hout. Het vinden van een geschikte oplossing voor het verwerken van PVC-reststromen kan problematisch zijn.

 

Vaak wordt bij gebrek aan recyclingopties gekozen voor verbranding en stort. Maar elk probleem kan worden vertaald in een kans. Dat is de overtuiging van Baetsen, dat groots investeert in PVC-recycling.

Met een gemiddelde levensduur van zo’n 50 jaar zullen naar verwachting in de komende decennia massaal PVC-producten vervangen worden. Dat betekent dat een grote stroom PVC-afval vrijkomt. Naar schatting wordt tot 2020 alleen al in Europa zo’n 6,5 miljoen ton PVC per jaar geproduceerd en komt in deze zelfde periode ongeveer 6,8 miljoen ton aan PVC-reststromen vrij. Grote aantallen, zeker als hier tegenover wordt uitgezet dat bij de huidige situatie op recyclinggebied slechts 3 procent hiervan gerecycled kan worden.

Verantwoordelijkheid en kans

Tegen deze achtergrond besloot de Baetsen-Groep zich in 2012 toe te gaan leggen op PVC-recycling. ‘Als onderneming hebben wij altijd twee belangen voor ogen: hoe dragen we bij aan een duurzamere maatschappij en hoe combineren we dit met zakelijke kansen’, licht commercieel directeur Stephan Kuijken toe. Baetsen besloot de kansen te vergroten door overname van een kleine maar veelbelovende kunststofrecycler die in 2009 voor zijn recyclingconcept de Innovatieprijs Energie en Duurzaamheid ontving. De ervaring en visie van Baetsen op het gebied van recycling in combinatie met een gezonde financiële situatie maken de weg vrij voor verdere professionalisering van PVC-recycling. Het hoofdkantoor van Baetsen is gevestigd in Veldhoven; voorts zijn er locaties in Son, Echt en Veghel.

Investering

Met een miljoeneninvestering in 2013 in het vernieuwen, uitbreiden en verfijnen van de productielijn wordt een grote stap gezet in het realiseren van een cradle-to-cradle-aanpak voor PVC. Operationeel Directeur Peter Lamers: ‘Als je het goed doet, dan liggen er interessante kansen. De maatschappelijke druk op overheden om strenger afvalbeleid en de daarop volgende keuzes van de industrie zorgen dat zowel ontdoeners als producenten graag voor verantwoorde partijen kiezen. Ben je in staat om PVC-afval om te zetten in een hoogwaardige grondstof, dan doe je zowel zakelijk als maatschappelijk goede zaken.’

De reststromen kunnen zijn bouwafval, productie-uitval en -afval, en post-consumerafval. Deze worden aangeleverd door bedrijven of ingezameld op bouw- en sloopprojecten. Baetsen gaat het PVC opwerken door breken en opschonen. Als afzetkanalen worden genoemd producenten van buizen, damwanden, wikkelkernen en vloeren. De ontwikkeling van het PVC-recyclingsysteem is nog in volle gang. Er zijn voor PVC nog geen kwaliteitscertificaten. Wel heeft Baetsen certificaten voor diverse andere stromen, processen en systemen waaronder ISO 9001 en 14001, VCA* 2008 en MVO Prestatieladder Niveau 3.

Succes door ketenaanpak

Naast grote ambities heeft Baetsen ook veel oog voor de realiteit. Lamers: ‘We doen wat binnen ons vermogen ligt, maar het is aan andere partijen om zich bij ons aan te sluiten. Baetsen is overtuigd van het belang van ketenaanpak, waarbij alle partijen in de PVC-keten gezamenlijk hun verantwoordelijkheden oppakken en zo een duurzame oplossing voor PVC-reststromen realiseren.’ Kuijken: ‘Onze deuren staan open: of je nu PVC-reststromen kwijt wilt of juist grondstoffen voor nieuw PVC nodig hebt of op een andere manier in de keten wilt samenwerken. Wij zoeken partners in de breedste zin van het woord. In eerste instantie partners in bouw en industrie, en producenten die PVC-grondstoffen nodig hebben. Maar daarnaast ook partijen als gemeentelijke overheden, kennis-instituten enzovoort. Samen gaan we verder in het verduurzamen van PVC.’

http://www.baetsen.com/