EuroMold 2013, de moeder van het 3D printen

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De moeder van het 3D printen, de vakbeurs EuroMold beleeft al weer zijn 20e editie. In Frankfurt am Main zal van 3 tot en met 6 december 2013 de additive manufacturing industrie zich presenteren.

Terry Wohlers houdt er weer zijn jaarlijks congres, al weer de 15e editie, wat aangeeft dat de technologie jong maar niet nieuw is. Wohlers wijdt het congres vooral aan het thema business- en investeringskansen met additive manufacturing. Uit de hele wereld laat hij sprekers vertellen hoe zij dit gedaan hebben. Het congres vindt donderdag 5 december plaats.Wereldwijd, zo schat de Amerikaanse goeroe Terry Wohlers, is nu al een op de vijf industrieel geprinte stukken een echt maakdeel. Sectoren waarin dit krachtig groeit zijn onder andere de medische industrie, aerospace en automobiel. ‘De trend is serieus.’

ASML

 Zelfs in de hightech industrie, zo blijkt. ASML verwerkt 25 3D geprinte metalen delen in de huidige generatie chipmachines. En nog eens 15 kunststofdelen die via additive manufacturing zijn gemaakt. Voor de metalen componenten werkt het Veldhovense bedrijf samen met LayerWise in Leuven. Het zijn vooral manifolds die hier gemaakt worden. Het voordeel om deze laag voor laag op te bouwen is, aldus senior scientist van ASML Sjoerd Donders, dat je veel onderdelen kunt integreren. ‘In een zo’n stuk zitten wel tot 100 koppelingen. Is er één niet goed, werkt het hele stuk niet. Daarom integreren we die onderdelen in het ene manifold en dat kunnen we door het te maken via additive manufacturing.’ Daarnaast experimenteert men met interne koelkanalen die door de geometrische vrijheid geoptimaliseerd kunnen worden.

Hobbels

Er zijn ook drie sprekers tijdens het congres die vinden dat nog een aantal hobbels genomen moeten worden voordat additive manufacturing echt kan doorbreken. Er moeten meer materialen komen, die je ook via andere kanalen dan de machineleverancier kunt kopen. De resolutie moet omhoog. En er moet technologie komen om het opbouwproces te kunnen controleren, zodat je ook werkelijk identieke stukken produceert. Ook standaardisatie in de CAD-keten is noodzakelijk, laat Sjoerd Donders weten. Tom Craeghs zegt dan nog dat er intelligentere software nodig is die exact kan bepalen waar je materiaal nodig hebt om een bepaalde sterkte te verkrijgen. Hierdoor kun je per saldo lichter gaan ontwerpen. ‘We kunnen al veel, maar voor de echte stap naar manufacturing hebben we nog een aantal bouwblokken nodig. Als dat in 5 tot 10 jaar lukt, is 3D printen echt een emerging technology.’ Sjoerd Donders twijfelt er niet aan. ‘Additive manufacturing voor hightech toepassingen is nog even vallen en opstaan.’ Maar ASML werkt er nu al aan om 3D geprinte structuurdelen in de volgende generatie chipmachines – 2019 – toe te passen. Sjoerd Donders: ‘We hebben printshops nodig. Bedrijven die onderdelen kunnen maken. Wie print moet ook verspanen. Of andersom.’

Euromold

EuroMold zelf is verspreid over 3 hallen van de Frankfurter Messe. Bijzondere thema;s zijn dit jaar onder andere Leichtbau, hybridetechniek en hydroformen (hal 8); het paviljoen dat gewijd is aan VDI/NCG richtlijnen en de bijpassende proefwerkstukken en het partnerland Italië, dat zich dit jaar met bijna 50 bedrijven presenteert. Er worden dit jaar zo’n 1.100 exposanten verwacht en meer dan 55.000 bezoekers.


Euromold 2013 van 3-6 december 2013 in Frankfurt am Main .