Recordomzet Duitse producenten van precisiegereedschappen; 4 procent groei in 2014

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

In 2013 lijken de Duitse fabrikanten van precisiegereedschappen af te stevenen op een recordjaar. Met een omzet van 8,7 miljard euro overtreft dit de jaaromzet van 2012. Voor 2014 verwachten de Duitse producenten van gereedschappen een terugkerende investeringsbereidheid waardoor de productie zelfs kan stijgen met vier procent.

Dit zijn de eerste prognoses die Lothar Horn, voorzitter van het Fachverbands Präzisionswerkzeuge van het Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau e.V. (VDMA) meedeelde tijdens de jaarlijkse persconferentie op woensdag 15 januari. Grote verwachtingen heeft de precisiegereedschappen-branche van de machinebouw en de automobielindustrie. Deze beide grote branches zullen dit jaar hun productie verder opschroeven waardoor de behoefte aan gereedschappen ook zal stijgen.

De twee belangrijkste exportmarkten voor precisiegereedschappen ontwikkelden zich verschillend in 2013. In China daalde de vraag naar Duitse gereedschappen, in de VS kon het Duitse bedrijf profiteren van de sterke groei in de auto-industrie.

  

Een groeiende uitdaging voor de bedrijfstak is de inkoop van belangrijke grondstoffen, zoals het basismateriaal voor het hardmetaaal APT. Horn: ‘De actuele studie van de Deutsche Rohstoffagentur (DERA) toont een trend van stijgende prijzen en onzekerheden over de leveringen.’

Metav en AMB

Horn wees nog op twee belangrijke Duitse metaalbewerkingsbeurzen die dit jaar worden gehouden. Dat is de Metav in Düsseldorf (11-15 maart) en de AMB in Stuttgart (16-20 september). Voor de eerste keer informeert VDMA Präzisionswerkzeuge de bezoekers van de Metav met een forum over het belang van de huidige opspantechnieken bij verspanende bewerkingen. Ook zal de VDMA Präzisionswerkzeuge met een collectieve stand aanwezig zijn op de AMB in Nanjing, China in oktober.

Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau e.V. (VDMA)- Fachverbands Präzisionswerkzeuge  

AMB 2014 Stuttgart

Metav 2014 Düsseldorf

Volg de VDMA ook via: twitter: @VDMAonline of  google+: +VDMAonline